Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news0.de.colt.net!news.iphh.net!iphh.net!news.belwue.de!fe
ed.news.tiscali.de!news.tiscali.de!not-for-mail
From: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mozdzek z trybula + lipskie rozmaitosci
Date: Tue, 15 Mar 2005 14:43:10 +0100
Organization: Tiscali Germany
Lines: 31
Message-ID: <d16p39$15hi$1@ulysses.news.tiscali.de>
References: <d16m08$14sb$1@ulysses.news.tiscali.de>
<d16n48$n90$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: p213.54.85.32.tisdip.tiscali.de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: ulysses.news.tiscali.de 1110894505 38450 213.54.85.32 (15 Mar 2005 13:48:25
GMT)
X-Complaints-To: a...@t...de
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Mar 2005 13:48:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: de-DE, de, en-us, en
In-Reply-To: <d16n48$n90$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234921
Ukryj nagłówki
JerzyN schrieb:
>
> Dzięki, teraz byle do wiosny.
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
Jerzu kochany, wcale nie musisz do wiosny czekac. Wlasnie mam wychodne
wiec moge Ci podac.
Leipziger Allerlei czyli mieszanka warzywna po lipsku albo lipskie
rozmaitosci na 6 osob
1 niewielki kalafior, 250 g mlodej kalarepki z zielenina, 250 srednich
szparagow, 250 g mlodego wyluskanego groszku, 250 g malej marchewki, 250
g swiezych smardzow lub 50 g suszonych, sol, maslo. Mozna dodac 16 rakow
i 150 g masla rakowego. Warzywa naelzy ugotowac w osolonej wodzie z
dodatkiem odrobiny cukru. Uwaga! Kazde warzywo osobno!!! Kalafior mozna
gotowac w calosci i na koniec podzielic na rozyczki lub uczynic to juz
przed gotowaniem. Kalarepke pokroic w paski lub talarki, poltalarki.
Marchewke nalezy jedynie wyszorowac pod bieruaca woda i zostawic
kawalek lodygi. Zbyt duze podzielic na polowy. Smardze nalezy bardzo
dokladnie umyc. Naturalnie w wersji dla ubogich zwyklych zjadaczy chleba
mozna bez grzybow. Als Erzatz - pieczarki. Warzyw nie nalezy rozgotowac.
Pod odcedzeniu nalezy je polac goracym maslem i ewentualnie ostroznie
wymieszac. Nawet w tej ubozszej wersji warto pokusic sie o przyrzadzenie
tej potrawy. Spokojnie mozna do tego uzyc parowaru byle nie nie gotowac
pod cisnieniem.
Irek
|