Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mrozona kawa.
Date: Thu, 15 Nov 2001 22:48:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <9t1d8t$sid$1@news.tpi.pl>
References: <9sv91e$65k$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005860957 29261 213.77.149.139 (15 Nov 2001 21:49:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2001 21:49:17 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81961
Ukryj nagłówki
Użytkownik "bartolomeo" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9sv91e$65k$1@korweta.task.gda.pl...
> Jak takowa sie robi? Moze jakies magiczne sztuczki, aby jeszcze bardziej
> podkreslic jej smak.
Hejeczka;-))
To ja bardzo szybciutko i króciutko napiszę parę słów. Po pierwsze do kawy
mrożonej nie używam kaw rozpuszczalnych, zdecydowanie wolę te z ekspresu, są
bardziej aromatyczne, po drugie jeżeli używam bitej śmietany to tylko
prawdziwej, sztuczne z torebki zabijają aromat. Kawę mrożoną zazwyczaj robię
w shakerze (kilka kostek lodu, mleczko, zimna kawka i sobie trzepie;-)))
Podaje z kostką lodów (waniliowych lub śmietankowych) w wysokiej szklance,
ozdobioną bitą śmietaną i posypaną np. czekoladą. Wychodzę z założenia, ze
kawa lubi się z alkoholem, zatem dodaje ajerkoniak (ha, własnej roboty
oczywiście;-))))lub malibu, rum, koniak, amaretto, co jest pod ręką, a nie
będzie się gryzło z kawą, piwa nie odważyłabym się dodać;-))))))))) Ufff to
tyle w telegraficznym skrócie;-)))))
Pozdrawiam,
Kaliope kawowa;-))))
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|