Data: 2001-11-15 21:48:53
Temat: Re: Mrozona kawa.
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bartolomeo" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9sv91e$65k$1@korweta.task.gda.pl...
> Jak takowa sie robi? Moze jakies magiczne sztuczki, aby jeszcze bardziej
> podkreslic jej smak.
Hejeczka;-))
To ja bardzo szybciutko i króciutko napiszę parę słów. Po pierwsze do kawy
mrożonej nie używam kaw rozpuszczalnych, zdecydowanie wolę te z ekspresu, są
bardziej aromatyczne, po drugie jeżeli używam bitej śmietany to tylko
prawdziwej, sztuczne z torebki zabijają aromat. Kawę mrożoną zazwyczaj robię
w shakerze (kilka kostek lodu, mleczko, zimna kawka i sobie trzepie;-)))
Podaje z kostką lodów (waniliowych lub śmietankowych) w wysokiej szklance,
ozdobioną bitą śmietaną i posypaną np. czekoladą. Wychodzę z założenia, ze
kawa lubi się z alkoholem, zatem dodaje ajerkoniak (ha, własnej roboty
oczywiście;-))))lub malibu, rum, koniak, amaretto, co jest pod ręką, a nie
będzie się gryzło z kawą, piwa nie odważyłabym się dodać;-))))))))) Ufff to
tyle w telegraficznym skrócie;-)))))
Pozdrawiam,
Kaliope kawowa;-))))
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|