Data: 2002-01-10 01:07:36
Temat: Re: Mule inaczej i tez barrrrrdzo dobre
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kontynuujac temat Paula mule podaje jak ja je robie:
Mussels Alla Marinara (po mojemu).
2 kg malzy (mule, mussels),wyszczotkowanych pod woda i wyrwanymi "brodami",
˝ papryki czerwonej drobno posiekanej w kosteczke,
˝ papryki zielonej drobno posiekanej w kosteczke,
˝ papryki zóltej drobno posiekanej w kosteczke,
2 marchewki starte na tarce z duzymi "oczkami",
4 roman pomidorki (obdarte zeskóry) posiekane na male kawaleczki,
1 papryka ostra (nie jalopino a jesli tak to ˝ ) drobno posiekanej w
kosteczke,
2 listki laurowe lub bobkowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
˝ butelki bialego wina kuchennego lub np. "Vidal",
3-4 dorodnych "szalotek" drobno posiekanych ( w ostatecznosci cebule),
200 gr. oliwy (ale nie Virgin Oil),
200 gr. slodkiej smietanki,
sól, pieprz.
Najpierw przygotowujemy "zupo-sos".
Na duzej patelni lub wok'u rozgrzewamy olive, nie za duzo tak okolo 2- 3
lyzek, dodajemy marchewke i na duzym ogniu podsmazamy, nastepnie dodajemy
papryke, szalotki, pomidory i ostra papryke, caly czas intensywnie mieszac,
bo sie latwo przypala.
Jak wszystko bedzie podsmazone na "chrupko", koneserzy powinni dodac 3-5
zabkow czosnku i szybko podsmazyc. Teraz zalac to wszysko ž l. rosolu, (a
jak nie ma to bulionik z "kostki" tez OK), dodac listek, ziele i wino i cala
miksture doprowadzic do wrzenia. Wszystko to robimy na duzej patelni a jak
nie ma to na malej i stopniowo przerzucac do duzego garnka utrzymujac
wszystko w stanie wrzenia. Spróbowac zupo-sos i ewentualnie dosolic i
dopieprzyc. We wrzacy zupo-sos wzucic malze i gotowac az wszystkie sie
otworza okolo 4-5min. Te mule które sie nie otworza wywalic, zdechle.
Jak wszyskie ugotowane rozprowadzic szybko smietanke i wydac. Podawac z
buleczka paryska moze byc z czosnkowym maslem.
I do tego buteleczka dobrego schlodzonego Gewurztraminer'a do popicia.
pozdrawiam,
Slav
|