Data: 2004-08-20 08:00:07
Temat: Re: Mule w Chorwacji
Od: "jot.be" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jadę na wakacje do Chorwacji, jak byłem tam 2 lata temu to przy drodze
były
> sprzedawane mule.
I nadal są.
Podobnie jak ostrygi.
> Jak je można smacznie przyżądzić w warunkach campingowych?
Po wyczyszczeniu wyrzucić otwarte.
Na oliwie przesmażyć pomidory lub/i cebule lub/i seler naciowy.
Wlać białe wino.Sól , pieprz , oregano i/lub ziola prowansalskie
(albo jakaś mieszanka ziół typu śródziemnomorskiego - są w Chorwacji
wszędzie).
Wrzucić mule.
Gotować pod przykryciem aż się otworzą +2 minuty.
Wyrzucić nieotwarte.
Resztę zjeść ze smakiem.
Ja jeszcze zagęszczam sos tartą bułką.
W niektórych miejscach (np. na Peljesacu) sprzedaja już oczyszczone.
5-6 kun / kg.
Pozdrawiam
|