Data: 2005-11-15 08:49:56
Temat: Re: Mus czosnkowy???
Od: Konrad Brywczyński <http://cerbermail.com/?EPpJiWnVOQ>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl%> napisał(a) w
news:wlalos-5D7F28.08212415112005@news.gazeta.pl:
>
>> Nie obserwowałem takiej mieszaniny, więc tylko wyjaśnię, że majonez jest
>> emulsją (żółtka w oleju). Być może olejki zawarte w czosnku wymieszały
>> się z cząsteczkami oleju. W tym wszystkim powinny znajdować się
>> jeszcze drobiny stałych części czosnku (jak pieprz w majonezie).
>
> Majonez nie jest emulsją żółtka w oleju, lecz wody zawartej w żółtku i
> occie z olejem. Żółtko zawiera bardzo silne substancje emulgujące.
Dzięki za uściślenie.
> Według Herve Thisa, używając jednego żółtka można uzyskać 24 litry
> emulsji wodno-olejowej, w proporcji 2-3 łżeczki wody na szklankę wody.
Tak, pamiętam przepis na jajko w majonezie z jednego jajka. ;)
> Także czosnek zawiera substancje silnie emulgujące oraz wodę.
Okay.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
mail: http://cerbermail.com/?EPpJiWnVOQ otwarte okna"
www.brywczynscy.com John Irving
GG:1528179
|