Data: 2007-05-12 21:44:26
Temat: Re: Mus truskawkowy
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka napisał(a):
> Witam
> Zostały mi jeszcze w zamrażarce zmiksowane truskawki z cukrem i chciałabym
> je wykorzystać do ciasta, np. biszkoptowego. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć
> jak to zagęścić, w jakich proporcjach ? A może jakiś gotowy przepis na
> ciasto ? Pozdrawiam
1.
Mus częściowo rozmroź. Zmierz jego objętość i potraktuj go jak płyn do
rozpuszczenia galaretki truskawkowej. Galaretkę rozpuść w minimalnej
ilości gorącej wody (możesz ogrzewać w garnku, nie gotując, aż się
rozpuści). Ostudź tak, aby nie była już gorąca, ale nie zdążyła
skrzepnąć - czyli do stanu półpłynnego. Schłodź, dodaj do musu tak, aby
woda i mus w sumie dały objętość równą objętości wody wymaganej do
sporządzenia galaretki. Ubij mikserem umieszczając naczynie z
musem+galaretką w innym, wypełnionym lodowatą wodą. Otrzymasz pienistą
piankę truskawkową, wspaniałą do posmarowania biszkoptu lub samą jako
deser w pucharkach - może być z ubitą śmietaną kremową :-)
2.
Mus rozmroź na tyle tylko, aby dał sie wyjmowac łyżką. Włóż go w
kawałkach do dzbanka miksera, dodaj wodę mineralną, ale bardzo zimną
(lub bardzo schłodzoną smietanę kremową), tyle aby wypełniła
przestrzenie między kawałkami musu, plus ewentualnie cukier do smaku.
Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji lodowego kremu. Masz lody -
pyszne :-) Właściwie jest to bardziej sorbet o konsystencji lodów.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
|