Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: NIE TEFLON - podtrzymuj?
Date: Thu, 19 May 2005 09:43:02 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 43
Message-ID: <3...@u...de>
References: <f...@p...google.com>
<7940632301$20050516134952@ewcia.kloups>
<f...@p...google.com>
<3...@u...de>
<f...@p...google.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de K8N12u/dv7cVhlbI9s0/CQQQZi5DhiiayD+0O9ORyJVwF/94UAO0L/
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: en-us, en
In-Reply-To: <f...@p...google.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239845
Ukryj nagłówki
Malgorzata wrote:
>>patel?. Dra? si? nie klei do niczego.
>
> No tak , poki powierzchnia jest cala , to sie nie klei do niczego ,
> ale jak "sporowacieje" - ?
teflon to czysty politetrafluoretylen. Może się rozłożyć na części
składowe pod wpływem temperatury, ale nie zmienia swojej struktury. Nie
zawiera toto zmiękczaczy jak inne tworzywa sztuczne.
>>nie ma prawa.
>
> A kto tak powiedzial , ze nie ma prawa sie zatrzymac np. w tzw.
> uchylkach jelit lub w innym tego typu zakamarku , np. utkwic w sciance
> sluzowki wyscielajacej jelita cienkie i grube ?
bo jest za śliskie. Prędzej kawałek mięsa czy innej kostki tam zostanie.
> No , bez przesady , ale np. nie uzywam mikrofali , komorke w domu mam
> wylaczona , nie uzywam wykladzin z tworzywa sztucznego - po prostu mam
> drewniana podloge lub ceramiczna ... No moglabym podac jeszcze duzo
> przykladow .
radia i telewizora też nie masz?
>>>wyboru inne naczynia , to ich uzywam . Co do przypalania - jak
>>tylko jakie? Inne naczynia te? maj? swoje trucizny.
>
> Te ze stali nierdzewnej nie maja - to stal obojetna chemicznie -
> przynajmniej w stopniu wystarczajacym do gotowania . Mam tylko takie
ale zawiera chrom.
> garnki , no i kilka aluminiowych patelni , ktorych i tak rzadko uzywam
> , bo wole nierdzewne , bynajmniej nie Zeptery - zwykle polskie gary !
też używam garnków stalowych i nie mam patelni teflonowej, ale z innego
powodu. Po prostu inne są lepsze ;-)
> Moge powiedziec , ze bez "zwariowania" - mamy normalny komfort zycia ,
> tylko kwestia przestawienia sie na swiadomy , przemyslany wybor tego ,
> czego sie uzywa .
też prawda. Bez zwariowania.
Waldek
|