Data: 2001-03-26 19:43:26
Temat: Re: Najprostsze i najlepsze Tiramisu
Od: "Beata" <b...@w...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam wszystkich miłośników jedzenia.
>
> Jadłam kiedyś przepyszne ciastko tiramisu. Szybko znalazłam przepis i tu p
> ojawia się problem: w żadnym sklepie nie widziałam serka mascarpone. Może
> ktoś z Was wie gdzie można ten serek kupić albo zna inny sposób na dobre t
> iramisu?
>
> Pozdrawiam
> Kasia S.
>
Mimo iz zywo interesuje sie gotowaniem to jednak brak wyobrazni kuchennej
stanowi dla mnie duza przeszkode w uleganiu szalenstwom w kuchni. Jednakse
jezeli chodzi o Tiramisu to uwazam sie za specjalistke w tej dziedzinie i
zawsze robie to ciastko ( w 15 minut) wg najprostszego przepisu, ktory jest
jednak najlepszy. Serka marskapone nie uzywam bo jest zbyt cziezki i
maslany. Uzywam za to serka naturalnego Toska!!!!
Oto przepis:
Ciasteczka biszkopty jezyczki maczam w mocnej kawie nasaczonej alkoholem
( dowolny, czysta vodka jest tez dobra) i ukladam na dnie podluznej i
waskiej foremki. Na to daje polowe masy ktora sklada sie z kogla mogla
zrobionego z 4 zoltek, 4 lyzek cukru i opakowania cukru waniliowego. Do
kogla mogla dodaje opakowanie serka Toska ( 450 g) i wszystko mieszam.
Nastepnie na wylana pierwsza warstwe masy klade kolejna warstwe namoczonych
biszkoptow i znowu pokrywam to masa. Nastepnie daje do lodowki na cala noc i
rano posypuje z wierzchu kakaem gorzkim.
Jest to najlepsze ciastko jakiw w zyciu jadlam.
A slowo Tiramisu z wloskiego znaczy : podnies mnie na duchu, i dokladnie
takie dzialanie ma to ciastko: powrawia humor, czego Ci zycze!!!!
Beata
|