Data: 2001-03-26 18:12:49
Temat: Re: Tiramisu/ bez sera
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
kszost wrote:
>
> Witam wszystkich miłośników jedzenia.
>
> Jadłam kiedyś przepyszne ciastko tiramisu. Szybko znalazłam przepis i tu p
> ojawia się problem: w żadnym sklepie nie widziałam serka mascarpone. Może
> ktoś z Was wie gdzie można ten serek kupić albo zna inny sposób na dobre t
> iramisu?
>
> Pozdrawiam
> Kasia S.
Podawalam niedawno Tiramisu Inaczej, bez mascarpone. Oto przepis
Tiramisu inaczej
1 biszkopt
250 ml najtlustszej smietanki
1 lyzka cukru waniliowego
1/2 szklanki 4x mocnej kawy
10 dkg czekolady
szklana miska
Biszkopt
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1+1/4 szklanki maki
Nagrzac piec do 350/180C . Bialka ubic, dodac cukier ubijajac, ubic az
lsniace 2 minuty, dodac po jednym zoltku ubijajac pomiedzy 10 sekund.
Juz bez ubijania dodac make na 2 razy, delikatnie wymieszac, piec w
natluszczonej i osypanej maka tortownicy (24 cm). Piec az zloty i
patyczek wyjdzie czysty ze srodka. Wyjac, ostudzic w tortownicy 10
minut, wyjac i ostudzic zupelnie. Przeciac na 3 plastry. Poszarpac
plastry na duze kawaly.
Dodac 50 ml smietanki do czekolady i rozpuscic na malym ogniu, ostudzic
az letnie.
Dodac cukier do 200 ml smietanki i po 10 minutach ubic.
W szklanej misce ulozyc warstwe biszkoptu, nasaczyc tu i owdzie kilkoma
lyzkami kawy, upstrzyc kleksami bitej smietany, polac strumyczkiem
czekolady, i powtorzyc z nastepna, taka sama warstwa. Schlodzic,
najlepiej kilka godzin, podawac wykrawajac lyzka jak budyn na
poszczegolne talerzyki.
Magdalena Bassett
|