Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kropelka" <k...@b...gmail.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalesniki bananowe, banany w ciescie czyli co na urodziny dla
11-latki...
Date: Fri, 6 Jan 2006 19:46:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <dpmdv1$pec$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <43be8772$1@news.home.net.pl> <4...@g...pl>
NNTP-Posting-Host: host-ip105-225.crowley.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1136573217 26060 62.111.225.105 (6 Jan 2006 18:46:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Jan 2006 18:46:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257591
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:43BE99B5.2040009@gazeta.pl...
> Poza tym slyszalam o bananach pieczonych w papilocie, z czekolada:
> banany w skorce nacina sie wzdluz, delikatnie rozchyla i w srodek wtyka
> kostki czekolady, zawija w folie alumimiowa i zapieka do rozpuszczenia
> czekolady. Nie probowalam tego, ale jako, ze everything made with
> chocolate is good and useful, to pewnie i to bedzie dobre ;))
Ja robie odrobine inaczej.
Cale banany wsadzam do piekarnika i pieke dopuki nie stana sie lekko miekkie
(sprawdzam dotykajac). Skorka oczywiscie czernieje w tym czasie.
Wtedy wyciagam banana, rozcinam go wzdluz i w naciecie wkladam kawalki
czekolady. Ona od razu sie rozpuszcza. Je sie to lyzeczka od razu ze skorki,
z banana robi sie doslownie mus i jest naprawde pyyyyyszne.Mozna tez robic
na grilu.
Z takich pieczonych rzeczy to moge polecic gruszki (ewentualnie jablka)
nadziewane rodzynkami, orzechami i wszelkimi bakaliami pieczone w folii
aluminiowej. Gruszki przekraja sie na pol, wydraza gniazdo nasienne i
wypelnia bakaliami z miodem. Nastepnie sklada w calosc, zawija w folie i
piecze. Jablka raczej od gory wydrazyc i w to miejsce wsadzic nadzienie.
Podawac z bita smietana lub galka lodow i polac czekolada.
Polecic mozna kolorowy tort z ptasiego mleczka i galaretki (ubite mleko
skondensowane doslodzone do smaku, zmieszane z zelatyna do tego kolorowa
galaretka pokrojona w kostke- calosc wylana na biszkopta)
Pozdrawiam
Agnieszka
|