Date: Fri, 06 Jan 2006 21:00:56 +0100
From: Patrycja <p...@p...onet.pl>
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.7 (X11/20051209)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalesniki bananowe, banany w ciescie czyli co na urodziny dla
11-latki...
References: <43be8772$1@news.home.net.pl> <4...@g...pl>
<dpmdv1$pec$1@atlantis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <dpmdv1$pec$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Message-ID: <43bec95e$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1136576862 127.0.0.1 (6 Jan 2006 20:47:42 +0100)
Organization: home.pl news server
Lines: 27
X-Authenticated-User: krzysiek.pawlik.people
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257601
Ukryj nagłówki
> Polecic mozna kolorowy tort z ptasiego mleczka i galaretki (ubite mleko
> skondensowane doslodzone do smaku, zmieszane z zelatyna do tego kolorowa
> galaretka pokrojona w kostke- calosc wylana na biszkopta)
>
Ja robię "ptasie mleczko" jeszcze inaczej:
puszkę mleka skondensowanego rozlewamy do 3 szklanek. Przygotowujemy 3
galaretki ( najlepiej o różnych kolorach - ja polecam: wiśniowa,
cytrynowa, agrestowa). Galaretki zostawiamy w chłodnym miejscu od czasu
do czasu mieszając. Gdy pierwsza z galartek robi sie już "tak porządnie"
gęsta to przelewamy ją do miski, wlewamy jedną porcję mleka
skondensowanego i miksujemy, aż uzyskamy puszystą piankę. Przelewamy to
do jakiejś dużej formy, lekko wysmarowanej jakimś tłuszczem ( ja
praktykuję masło) i wkładamy do lodówki. Analogicznie zabieramy się za
drugą galaretkę i kolejną porcję mleka, a następnie pianę przelewamy do
wcześniejszej , juz schłodzonej. To samo z 3 porcją. Całośc musi
pozostać w lodówce na jakieś 0.5-1 h. Uzyskujemy 3-warstowe pyszne i
delikatne :ptasie mleczko". Kroimy jak torta.
Pozdrawiam
--
Patrycja
"Mechanika kwantowa to kobieta, która naprawia kwanty" Pratchett
|