Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Nalewka
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <505b6f6f$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
<k3h4bo$cq8$1@mx1.internetia.pl>
Date: Fri, 21 Sep 2012 20:27:19 +0200
Message-ID: <196qx73bk4qxz$.1oiq6831uvxj5$.dlg@40tude.net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.133.124
X-Trace: 1348252130 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26684 79.191.133.124:49593
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348203
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 21 Sep 2012 09:13:36 +0200, michalek napisał(a):
> Użytkownik "G" <@> napisał w wiadomości
> news:505b6f6f$0$1307$65785112@news.neostrada.pl...
>>W tym roku wybieram się w gości na Boże Narodzenie i pomyślałem by zabrać
>>jakiś oryginalny prezent - nalewkę :) Chyba do tego czasu zdąży "dojrzeć"?
>>Tylko prosiłbym o poradę z czego ją zrobić tak by zrobić dobre wrażenie.
>>Nie wiem czy wszystkie owoce się nadają do robienia na nich nalewki.
>
> Jeśli chcesz nalewkę do "robienia wrażenia" to proponuję Ci zrób
> co prawda nie nalewkę ale bardzo ciekawą wódeczkę.
> Pieprzówkę... ale według poniższej metody:
> kupujesz opakowanie pieprzu czarnego w ziarnach (zwykle
> mają zawartość 20g) i wsypujesz do butelki czystej
> dobrej wódki 40 procentowej (jaka wódka wybierasz sam).
> Pieprzu ma być całe 20g a nie kilka ziarenek.
> Odstawiasz na 2 do 4 tygodni (ja zostawiam nawet 2-3miesiące).
> Czas nie jest krytyczny ale jednak nie krócej niż te 2 tygodnie.
>
> Następnie zlewasz, nawet nie trzeba cedzić bo ziarna ładnie się
> oddzielają od nalewu.
>
> I dajesz do degustacji amatorom mocnych i bardzo mocnych
> alkoholi.
> Bardzo jest to interesujące jako digestif po obfitym lub tłustym
> posiłku.
> Mały kieliszeczek robi wrażenie na każdym.
> Kto lubi smak pieprzu w potrawach będzie zachwycony.
> Kto nie lubi ostrych dań może być lekko "przytkany" po wypiciu
> łyka (warto mieć w pogotowiu szklankę z czystą wodą).
> Jedna butelka wystarczy Ci do obsłużenia wieeelu degustatorów :))
>
> m
Powiem tak: nie ma to jak moja angielska gorzka.
--
XL
|