Data: 2006-01-15 08:50:17
Temat: Re: Nalewka kalinowa
Od: "Dirko" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:dqc3d2$2hj$1@atlantis.news.tpi.pl Barto
<b...@w...pl> napisał(a):
>
> Oto przepis: http://www.warszawianka.waw.pl/kuchnia/index.php?id=
209
>
Hejka. "Owoce kaliny oderwać z gałązek, umyć, osączyć i przesypać do
słoja. Następnie przesypać je cukrem, zakryć słój gazą i odstawić w ciepłe,
ale nienasłonecznione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu zlać
wytworzony sok, a owoce lekko zgnieść i zalać wódką i spirytusem."
Mnie jest szkoda tego alkoholu, który zostaje w owocach i robię na
odwrót. Najpierw na kilka dni zalewam ponakłuwane owoce 70% spirytusem a
potem dopiero syropem z cukru. :-)
Pozdrawiam oszczędnie Ja...cki
|