Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka wiśniowa
Date: Wed, 4 Jul 2007 18:33:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 66
Message-ID: <f6giea$jpi$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f6fi32$cbo$1@inews.gazeta.pl> <f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f6gds4$e33$1@atlantis.news.tpi.pl> <f6gevu$4dt$1@inews.gazeta.pl>
<f6gfc3$aji$1@nemesis.news.tpi.pl> <f6gfog$7pq$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcz169.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1183567116 20274 83.6.241.169 (4 Jul 2007 16:38:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Jul 2007 16:38:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-0, 2007-07-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298420
Ukryj nagłówki
"Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:f6gfog$7pq$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> >
> > "Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl> wrote in message
> > news:f6gevu$4dt$1@inews.gazeta.pl...
> > > Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> > >
> > > >
> > > > "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
> > > > news:f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > > > ATZ_Rzeszow napisał(a):
> > > > > > Witajcie
> > > > > >
> > > > > > Szukam sprawdzonego przepisu na nalewke z wiśni zalewanej na
> > początku
> > > > > > wódką/spirytem. Nie zasypywanej cukrem, bo takich przepisow
pelno
> > > > > > wszedzie. Zeby docelowo byla (pol)wytrawna w smaku, a nie
proporcje
> > 1kg
> > > > > > wisni 1kg cukru brr...
> > > > >
> > > > > Jaki problem?
> > > > > Zalewasz (niektórzy zalecają drylowanie nawet w 70-90% bo ponoć
pestki
> > > > > szkodzą) wiśnie z pestkami roztworem(?) spirytusu i wódki pół na
pół.
> > > > > Wiśnie luźno wsypane do słoja i zalane po sam brzeg. Zakręcasz i
> > czekasz
> > > > > minimum 3 miesiące, im dłużej tym lepiej, nawet jak wypijesz
nalewkę
> > to
> > > > > wiśnie stracą jedynie wygląd ale smakują nalezycie i wybornie.
> > > > > pozdr. Jerzy
> > > >
> > > > Podałem przepis na likier z pestek wiśni...
> > > >
> > > > Z Googla:
> > > > > A dla osłody życia:
> > > > > Wiśniowy likier
> > > >
> > > >
> > > > > Do butelki wrzucić 10 potłuczonych pestek z wiśni, nalać 300g
rumu,
> > 500g
> > > > > czerwonego wytrawnego wina, 100g białego wytrawnego wina, syrop z
100g
> > > > wody
> > > > > i 250 g cukru i dodać pół laski wanilii.
> > > > > Butelkę zakorkować i postawić w ciemne miejsce na 6 tygodni,
> > codziennie
> > > > > wstrząsać.
> > > > > Po naciągnięciu przefiltrować i rozlać do butelek.
> > >
> > > I?
> >
> > Mieszanie już nie zbełta...
>
> Brak mózgu?
Wstrząsnęło tobą?! 8-P))
|