Data: 2007-07-04 15:52:49
Temat: Re: Nalewka wiśniowa
Od: "Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> "Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl> wrote in message
> news:f6gevu$4dt$1@inews.gazeta.pl...
> > Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
> >
> > >
> > > "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
> > > news:f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > > ATZ_Rzeszow napisał(a):
> > > > > Witajcie
> > > > >
> > > > > Szukam sprawdzonego przepisu na nalewke z wiśni zalewanej na
> początku
> > > > > wódką/spirytem. Nie zasypywanej cukrem, bo takich przepisow pelno
> > > > > wszedzie. Zeby docelowo byla (pol)wytrawna w smaku, a nie proporcje
> 1kg
> > > > > wisni 1kg cukru brr...
> > > >
> > > > Jaki problem?
> > > > Zalewasz (niektórzy zalecają drylowanie nawet w 70-90% bo ponoć pestki
> > > > szkodzą) wiśnie z pestkami roztworem(?) spirytusu i wódki pół na pół.
> > > > Wiśnie luźno wsypane do słoja i zalane po sam brzeg. Zakręcasz i
> czekasz
> > > > minimum 3 miesiące, im dłużej tym lepiej, nawet jak wypijesz nalewkę
> to
> > > > wiśnie stracą jedynie wygląd ale smakują nalezycie i wybornie.
> > > > pozdr. Jerzy
> > >
> > > Podałem przepis na likier z pestek wiśni...
> > >
> > > Z Googla:
> > > > A dla osłody życia:
> > > > Wiśniowy likier
> > >
> > >
> > > > Do butelki wrzucić 10 potłuczonych pestek z wiśni, nalać 300g rumu,
> 500g
> > > > czerwonego wytrawnego wina, 100g białego wytrawnego wina, syrop z 100g
> > > wody
> > > > i 250 g cukru i dodać pół laski wanilii.
> > > > Butelkę zakorkować i postawić w ciemne miejsce na 6 tygodni,
> codziennie
> > > > wstrząsać.
> > > > Po naciągnięciu przefiltrować i rozlać do butelek.
> >
> > I?
>
> Mieszanie już nie zbełta...
Brak mózgu?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|