Data: 2007-07-04 15:41:22
Temat: Re: Nalewka wiśniowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Nie Zmieszany" <w...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:f6gevu$4dt$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@w...pl> napisał(a):
>
> >
> > "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
> > news:f6gdma$ddg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > > ATZ_Rzeszow napisał(a):
> > > > Witajcie
> > > >
> > > > Szukam sprawdzonego przepisu na nalewke z wiśni zalewanej na
początku
> > > > wódką/spirytem. Nie zasypywanej cukrem, bo takich przepisow pelno
> > > > wszedzie. Zeby docelowo byla (pol)wytrawna w smaku, a nie proporcje
1kg
> > > > wisni 1kg cukru brr...
> > >
> > > Jaki problem?
> > > Zalewasz (niektórzy zalecają drylowanie nawet w 70-90% bo ponoć pestki
> > > szkodzą) wiśnie z pestkami roztworem(?) spirytusu i wódki pół na pół.
> > > Wiśnie luźno wsypane do słoja i zalane po sam brzeg. Zakręcasz i
czekasz
> > > minimum 3 miesiące, im dłużej tym lepiej, nawet jak wypijesz nalewkę
to
> > > wiśnie stracą jedynie wygląd ale smakują nalezycie i wybornie.
> > > pozdr. Jerzy
> >
> > Podałem przepis na likier z pestek wiśni...
> >
> > Z Googla:
> > > A dla osłody życia:
> > > Wiśniowy likier
> >
> >
> > > Do butelki wrzucić 10 potłuczonych pestek z wiśni, nalać 300g rumu,
500g
> > > czerwonego wytrawnego wina, 100g białego wytrawnego wina, syrop z 100g
> > wody
> > > i 250 g cukru i dodać pół laski wanilii.
> > > Butelkę zakorkować i postawić w ciemne miejsce na 6 tygodni,
codziennie
> > > wstrząsać.
> > > Po naciągnięciu przefiltrować i rozlać do butelek.
>
> I?
Mieszanie już nie zbełta...
|