From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nalewka z kwiatow czarnego bzu dla Krysi opakowanej :-)
Date: Thu, 31 Oct 2002 20:39:48 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <o...@4...com>
References: <3...@p...pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: 127.0.0.1
Lines: 62
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com - http://www.newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Report: Please report abuse to <a...@N...com>
Organization: Posted Via Newsfeeds.com = SPEED+RETENTION+COMPLETION =
http://www.newsfeeds.com
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr
.edu!news.maxwell.syr.edu!news-in-sterling.newsfeed.com!corp-goliath.newsgroups
.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132720
Ukryj nagłówki
On Thu, 31 Oct 2002 11:30:59 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>50 baldachow kwiatow czarnego bzu
>4 cytryny (40dag)
>lub 2 cytryny (20dag) i 3 limety (nie wiem co to, moze limonki?)
>70 dag cukru
>1 l spirytusu 96%
>1 ?yzeczka suszonego korzenia arcydziegla
>
>Z cukru oraz 1l wody ugotowac syrop i odstawic do przestygni?cia. Dwie
>cytryny wyszorowac namydlona szczoteczka, oplukac goraca woda,
>pokroic w plasterki i oczyscic z pestek. Do wyparzonego s?oja
>w?o?yc kwiatyczarnego bzu przekladajac plasterkami cytryny, zalac
>syropem, nastepnie przykryc sloj pergaminem i postawic w naslonecznionym
>
>miejascu na 10 dni. Co jakis czas sprawdzac, czy sok nie fermentuje
>i ewentualnie przemieszac zawratosc sloja wyparzona lyzka.
>SOk zlac do garnaka przez sito wylozone gaza, polaczyc ze spirytusem
>wymieszac i dodac sok wycisniety z pozostalych cytryn albo limet.
>Nalewke przelac do dwoch litrowych butelel, dodac do kazdej po 1/2
>lyzeczki
>arcydziegla i odtawic na 4 tygodnie (co 3-4 dni wstrzasac butelka).
>natsepnie pozostawic nalewke na 2 tygodnie, aby sie sklarowala,
>a pozniej zlac znad osadu, osad przefiltrowac i polaczyc z nalewka.
>Mozna pic od razu, ale jest znacznie lepsza, jesli postoi 4 tygodnie.
>
>Przepisu jeszcze nie sprawdzalam, musi poczekac do wiosny.
>Mam zastrzezenia co do ilosci cukru - wydaje mi sie za duza, ale
>ja nie lubie slodkich napojow.
>
>Krycha
nie tne przepsiu, bo jakby co to...
tez mi sie wydaje duzo tego cukru...moze on ma zadzialac ze
spirytusikiem...
sok sie robi bardzo podobnie, ale krocej to ma stac przed
butelkowaniem
jedno mnie gnebi - co to ten arcydziegiel i skad go brac
dzieki
Trys
P.S. Wlasnie podnioslam jednak odwlok ze stolka i zajrzalam do
slownika - po naszemu to angelica, to juz alles ist klaar.
a odwloka nie chcialo mi sie ruszac, bo mialam dzien spedzony
turystycznei z dzieckiem (starozytne miasto Hexham oraz Carlisle
- kontrastowo - dziura) - albo chodzilam duzo, albo jechalam duzo
i to duzo z tego duzo w robotach drogowych i korkach godziny
szczytu, czyli narobilam sie nogami
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|