Data: 2004-04-28 13:08:15
Temat: Re: Narodowa potrawa unijna :-)
Od: "gdaMa" <g...@w...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Solana :: wrote:
> Szwedzkie kottbullar! (wym. ~ siytbullar)
>
> Sa to po polsku kotlety mielone, w formie kulek. Jakby sie ktos uparl,
> mozna hamburgery tez pod to podciagnac.
Oj co toto to nie! Jakie tam mielone!
Jest znaczna różnica pomiedzy polskimi mielonymi a szwedzkimi kottbullar
W naszych mielonych jest bułka, mleko lub woda i są panierowane a w
kottbullar jest gotowany ziemniak, śmietanka i nie są panierowane. No i
nasze mielone możesz zrobić w zasadzie z każdego miecha a najlepsze
kottbullar wychodza z miecha mielonego w skladzie 70% wieprzowiny i 30%
wolowiny (WMA podawal kiedys przepis i są lepsze niż Mammascans, Findus
i takie tam!)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda) co nabrala chrapki na kottbullar med potatismos och
lingon:-)
|