Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nasmażyłam skórki pomarańczowej - i co dalej?
Date: Wed, 1 Feb 2006 16:28:39 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 35
Message-ID: <drqk19$uea$1@news.onet.pl>
References: <drnvp1$7vk$1@proxy.provider.pl> <drq45b$kdb$1@nemesis.news.tpi.pl>
<drqebh$efp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.31.20
X-Trace: news.onet.pl 1138807657 31178 158.75.31.20 (1 Feb 2006 15:27:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Feb 2006 15:27:37 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: zIyicQt0BZeh1bE33IjxnP9lnoEGNisg
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259247
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:drqebh$efp$1@inews.gazeta.pl...
> Tak samo aluzję do antybiotyków można podstawić np. pod mięso (przecież
> trzodę i bydło się nimi napycha by nie chorowały i szybko rosły) jak i
> inne
> rośliny. Wg mnie ta cała EKOLOGICZNA żywność jest mocno przeceniona w
> świecie chemii i nabija kabzę tylko sprytnym rolnikom i hodowcom.
Niech nabija kabzę sprytnym. Wolę jeść zdrowsze rzeczy.
>No dobra,
> może mniej chemi w niej jest, a może tak naprawdę jest jej tyle samo co na
> bazarku "od chłopa". Bo prawdziwe wpompywowanie chemiii najbardziej opłaca
> sie na dużą skalę przemysłową, a więc w masowej produkcji żywności.
Mylisz chyba "ekologiczną", "przemysłową" i "od chłopa". Ta pierwsza, pod
warunkiem posiadana atestów, ma rzeczywiście jakość odpowiednią. W dwóch
pozostałych nie masz gwarancji.
> Jednak zawsze ze zgrozą obserwuję całe pola zieleniejących się głów
> kapusty,
> które nagminnie rosną przy drogach szybkiego ruchu - a potem wiadomo,
> kupujesz na targu - bo tam lepsze, tańsze i zdrowsze:P i oczywiście dobre
> bo
> polskie:) I co ciekawe, nikogo to ani bulwersuje, ani dziwi ani nie
> interesuje by tego procederu zakazać.
No, niestety, takie są realia. Ale pola z któych pochodzi żywnośc
atestowana - nie mogą mieć takiego położenia (o ile dający atest nie odwali
fuszerki, położenie pól tez jest w teorii brane pod uwagę).
DJD
|