Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nie wyszło :(
Date: 8 Oct 2003 11:43:08 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 23
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <bm0k96$ikp$1@opal.futuro.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1065606188 14821 192.168.240.245 (8 Oct 2003 09:43:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2003 09:43:08 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.106.0.46, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:175586
Ukryj nagłówki
Cześć!
metod na udane nalęśniki jest niewiele mniej niż ilość kucharzy pomnożona przez
ilaść typów (odmian)naleśników.
Spróbuj tak:
-weź szklankę mleka, szklankę wody,dwa jajka, szczyptę soli;
wymieszaj to dokładnie trzepaczką (mikserem) mieszając dodawaj mąkę; (w tych
proporcjach wyjdzie ok szklanki) Ciasto ma być lejące się i gładkie bez grudek.
odstaw na pół godziny. Patelnię teflonową (tradycyjną trzeba posmarować słoniną
nabitą na widelec, lub olejem) rozgrzej i można nalewać ciasto (przed
nalewaniem znowu dobrze rozmieszać)przechylając patelnię tak ,by płynne ciasto
równo pokryło całe dno.jak powierzchnia naleśnika cała zmieni odcień na
ciemniejszy, to znak, że można n. odwrócić. Rób to przy pomocy szerokiej
łopatki Wprawa na podrzucanie przyjdzie z czasem. Chwilę smażysz i przerzucasz
na odwrócony głęboki talerz.Jeśli ciasto było za gęste trzeba dolać trochę
wody, jeśli za rzadkie dodać trochę mąki, ponownie wymieszać i t. d. Przed
każdym n. ciasto trzeba przemieszać, a patelnię nasmarować.
i to chyba tyle
jak dalej masz problemy - pytaj
pozdrówka
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|