Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "astoja" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Niedogotowany ryż - co z nim zrobić?
Date: Sat, 1 Nov 2003 23:00:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <bo1acr$35c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bnqlo7$34q$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: widoknet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1067724007 3244 213.77.31.106 (1 Nov 2003 22:00:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Nov 2003 22:00:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
x-mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:178158
Ukryj nagłówki
cze
mailem takie same problemy a to spory problem tym bardziej ze jestem szefem
kuchni
moj sposob juz wyprobowany to:
namocz ryz przez 0,5 h ryz w czystym spirytusie (nie salicynowy ) a
nastepnie wloz go na 1min do mikrofali z moca ok 350w
a pozniej taki ryz jest super i ma specyficznyt smak
i prosze sie nie smiac to dobry sposob
Użytkownik "Marudzik" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bnqlo7$34q$1@inews.gazeta.pl...
> Próbowałam ugotować ryż na sypko w "kąpieli wodnej", z jeszcze gorszym
> skutkiem niż jakiś czas temu kaszę gryczaną :(. Nie wiem czy to tak do
końca
> moja wina, czy wina ryżu. Zawsze kupowałam "lepszy", który od razu dobrze
> gotuje się, nie musi dochodzić. Tym razem mąż robił zakupy bo byłam chora,
> prosiłam o duże opakowanie, więc kupił tego dziadostwa 5kg. Płukałam
> wielokrotnie, zagotowałam trochę więcej niż 1,5x tyle wody z solą i
masłem,
> wrzuciłam i po 30 min zapakowałam w pierzyny, bo w środku był twardy.
> Niestety, nie poprawił się jego stan, raczej nie nadaje się jeszcze do
> jedzenia. Czy da się go jeszcze jakoś dogotować albo coś z nim zrobić? Czy
> można teraz jeszcze dodać wody? I tak na przyszłość, jak gotować taki
zwykły
> ryż, który zostaje twardy w środku? Dłużej? Moja mama powiedziała, że
pewnie
> godzinę, ale nie chce mi się wierzyć, bo zawsze w torebkach gotowałam
> 15-20min. Pomóżcie!
> Marudzik
>
>
|