Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!plix.pl!newsfeed
1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nieobykwiennoje ispolzowanie malaksera....
Date: Sun, 2 Nov 2008 22:16:44 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <gel5rj$5a6$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gektac$e4a$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<bvgnfw6tba84.1y20y0q9vjrvb$.dlg@40tude.net>
<gel1bd$rno$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1jf3raae3gau9$.71gcg1yeuh0i$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: abbv86.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1225661107 5446 83.6.211.86 (2 Nov 2008 21:25:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Nov 2008 21:25:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Antivirus: avast! (VPS 081102-0, 2008-11-02), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:316674
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1jf3raae3gau9$.71gcg1yeuh0i$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 2 Nov 2008 20:59:51 +0100, Panslavista napisał(a):
>
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:bvgnfw6tba84.1y20y0q9vjrvb$.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Sun, 2 Nov 2008 19:57:27 +0100, Panslavista napisał(a):
> >>
> >>> ... robota Fenomen produkcji Zelmera.
> >>>
> >>> Miskę z założonymi hakami do wyrabiania ciasta napełniamy
> > winogronami,
> >>> ustawiamy prędkość wirowania na 6-kę. Po półminucie wylewamy zawartość
> > do
> >>> fermentora. Działania prowadzimy aż do:
> >>> 1) wyczerpania owoców
> >>> 2) wypełnienia fermentora.
> >>>
> >>> Następnie dosładzamy (o ile jest to konieczne) dodajemy matkę
> > drożdżową
> >>> wraz z odżywką oraz odkażamy przecier przy pomocy pirosiarczynu
> > potasowego.
> >>
> >> No to ja już wiem, czemu Ci fermentacja nie bardzo szła onegdaj: tak
jak
> >> podejrzewałam zresztą od razu, zabijasz drożdże pirosiarczynem.
> >> Pirosiarczyn stosuje się do odkażania moszczu PRZED dodaniem matki
> >> drożdżowej!!! Po odkażeniu należy moszcz "przewietrzyć" i kiedy jest
> >> pewność, że SO2 się ulotnił, dodajemy MD :-)
> >
> > Tamto nie było odkażane przed fermentacją, ale dopiero po tym jak
padła - po
> > odkażaniu ruszyła...
>
> No to teraz Ci nie ruszy...
Nie ma strachu - nie wychodzę z domu to wizytant nic nie domiesza....
|