Data: 2012-04-01 19:10:48
Temat: Re: Nixe, zrobiłaś to bananowe?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-04-01 21:00, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-04-01 20:50, medea pisze:
>
>> Świetnie natomiast udało się fondue, o którym sobie przypomnieliśmy po
>> latach. Smażyliśmy kawałki piersi indyka oraz warzywa w cieście piwnym.
>
> O, to jest pomysł :)
> Jak robisz to ciasto?
Mam takie przepis: 2 jajka, 200g mąki, szklana ciemnego piwa, łyżka
oliwy, sól. Żółtka, mąkę, piwo, sól i oliwę zmiksować, na koniec dodać
ubite na sztywno białka.
Wychodzi świetne, lekkie ciasto, coś a' la tempura. Obawiałam się, że
będzie bardzo paskudzić olej w garnku, ale nic takiego, dobrze się
trzymało warzyw. Brokuły zblanszowałam wcześniej, ale to nie było
konieczne, można smażyć surowe. Była też cukinia, bakłażan, młoda
marchewka, pieczarki. Do tego kilka rodzajów sosów. Pychotka.
Ewa
|