Data: 2001-11-25 13:42:36
Temat: Re: Nowa - biję sie w piersi i ...
Od: "Gosia ^KIKI^" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hej, hej :)))
Przepis ten podawalam niedawno na grupie. Ale pyszzzzny jest i naprawde
goraco polecam :)))
--
*** ^KIKI^ ***
Gosia Ceglinska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
Użytkownik aniab <a...@p...pulawy.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...pulawy.pl...
> Jestem juz od dawna prawie stałą czytelniczką grupy choc ze względu na
> brak czasu nie zawsze mnie widać i czasami dłuższy czas nie czytam . Za
> to później jak siądę to staram sie nadrobić zaległości i czytam, czytam
> i ślinka leci prawie do pasa i już mslę co by tu przygotować i jakie Wy
> szanowni grupowicze jecie wspanialości.
> Sama również lubie poeksperymentować w kuchni -więc wasze przepisy to
> wspaniałe przyczynki do tego.
> Wprawdzie czasami odpowiadałam lub dorzucałam coś od siebie np. przepis
> na moje lasagne, na kurczaka faszerowanego mięsem, ryz po meksykąńsku i
> jakieś tam inne drobne ale chyba jakoś nigdy tak oficjalnie nie
> przedstawiłam się. Nie zwróciłam jakoś uwagi na oficjalne wkupne -
> którego tak nie zatytułowałam Teraz szukam w pamięci i nie wiem co tu
> dorzucić do wspaniałej "Waszej ksiązki kucharskiej "
> może na początek zacznę od ciasta :
>
> "Ananasowiec"
>
> biszkopt : 5 jaj,
> 3/4 szkl. mąki
> 1/2 szkl cukru,
> Białka ubic na sztywno z odrobina soli powoli. Do ubitych dodawać
> cukier cały czas ubijając, potem po kolei żołtka. Na koniec dodać powoli
> mąkę i wymieszać delikatnie widelcem.
> do mąki można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać z nią
> i dopiero dodawać do masy piany jajecznej.
> Upiec biszkopt w prodiżu lub tortownicy.
> Masa :
> 1 budyń waniliowy,
> 1 szkl. soku ananasowego,
> 1 puszka ananasów,
> 1 kostka masła roślinnego, lub prawdziwego
>
> Beza ;
> wiórki kokosowe,
> 4 białka,
> 1 łyżka maki ziemniaczanej
>
> W międzyczasie ugotować budyń waniliowy z jednej szklanki soku
> ananasowego odlanego z puszki anansów i ewentualnie uzupełnionego do
> pojemności 1 szklanki sokiem z kartonu.
> Utrzeć 1 kostkę masła do białości, powoli ucierając dodawać budyń.
> Do utartej masy dodać pokrojone w kostke ananasy,
> po upieczeniu biszkoptu upiec bezę.
> Czyli ubić białka na sztywno + 1 łyzkę mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórek
> kokosowych. Upiec w piekarniku
>
> Na wystudzony biszkopt i nasączony sokiem ananasowym z 1 lyzką rumu
> wyłożyć masę budyniową. Przykryć ciasto upieczoną i wystudzoną bezą.
> Ananasy można zastąpić brzoskwiniami z puszki
> Smacznego !!
> To był przepis na wkupne - mam nadzieje, że się nie powtórzyłam
>
> Niedługo dorzucę cos konkretniejszego na ząb
> Z pozdrowieniami Anna Bondel
>
|