Data: 2001-11-27 10:31:25
Temat: Re: Nowa - biję sie w piersi i ...
Od: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia ^KIKI^ napisał(a):
> Hej, hej :)))
> Przepis ten podawalam niedawno na grupie. Ale pyszzzzny jest i naprawde
> goraco polecam :)))
> --
> *** ^KIKI^ ***
> Gosia Ceglinska
> k...@i...pl
> g...@p...onet.pl
>
> Użytkownik aniab <a...@p...pulawy.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@p...pulawy.pl...
> > Jestem juz od dawna prawie stałą czytelniczką grupy choc ze względu na
> > brak czasu nie zawsze mnie widać i czasami dłuższy czas nie czytam . Za
> > to później jak siądę to staram sie nadrobić zaległości i czytam, czytam
> > i ślinka leci prawie do pasa i już mslę co by tu przygotować i jakie Wy
> > szanowni grupowicze jecie wspanialości.
> > Sama również lubie poeksperymentować w kuchni -więc wasze przepisy to
> > wspaniałe przyczynki do tego.
> > Wprawdzie czasami odpowiadałam lub dorzucałam coś od siebie np. przepis
> > na moje lasagne, na kurczaka faszerowanego mięsem, ryz po meksykąńsku i
> > jakieś tam inne drobne ale chyba jakoś nigdy tak oficjalnie nie
> > przedstawiłam się. Nie zwróciłam jakoś uwagi na oficjalne wkupne -
> > którego tak nie zatytułowałam Teraz szukam w pamięci i nie wiem co tu
> > dorzucić do wspaniałej "Waszej ksiązki kucharskiej "
> > może na początek zacznę od ciasta :
> >
> > "Ananasowiec"
> >
> > biszkopt : 5 jaj,
> > 3/4 szkl. mąki
> > 1/2 szkl cukru,
> > Białka ubic na sztywno z odrobina soli powoli. Do ubitych dodawać
> > cukier cały czas ubijając, potem po kolei żołtka. Na koniec dodać powoli
> > mąkę i wymieszać delikatnie widelcem.
> > do mąki można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia wymieszać z nią
> > i dopiero dodawać do masy piany jajecznej.
> > Upiec biszkopt w prodiżu lub tortownicy.
> > Masa :
> > 1 budyń waniliowy,
> > 1 szkl. soku ananasowego,
> > 1 puszka ananasów,
> > 1 kostka masła roślinnego, lub prawdziwego
> >
> > Beza ;
> > wiórki kokosowe,
> > 4 białka,
> > 1 łyżka maki ziemniaczanej
> >
> > W międzyczasie ugotować budyń waniliowy z jednej szklanki soku
> > ananasowego odlanego z puszki anansów i ewentualnie uzupełnionego do
> > pojemności 1 szklanki sokiem z kartonu.
> > Utrzeć 1 kostkę masła do białości, powoli ucierając dodawać budyń.
> > Do utartej masy dodać pokrojone w kostke ananasy,
> > po upieczeniu biszkoptu upiec bezę.
> > Czyli ubić białka na sztywno + 1 łyzkę mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórek
> > kokosowych. Upiec w piekarniku
> >
> > Na wystudzony biszkopt i nasączony sokiem ananasowym z 1 lyzką rumu
> > wyłożyć masę budyniową. Przykryć ciasto upieczoną i wystudzoną bezą.
> > Ananasy można zastąpić brzoskwiniami z puszki
> > Smacznego !!
> > To był przepis na wkupne - mam nadzieje, że się nie powtórzyłam
> >
> > Niedługo dorzucę cos konkretniejszego na ząb
> > Z pozdrowieniami Anna Bondel
> >
Przepraszam wobec tego, może niezauważyłam Twojego posta i dlatego wklepałam
akurat ten przepis - Ostatni wlaśnie robiłam takie ciasto i bardzo mi smakowało
Wobec czego dla rewanżu wklepię jakieś inne ale wcześniej zadam pytanie czy to
już bylo ;
|