Data: 2006-07-31 18:42:04
Temat: Re: Nowa strona WWW.
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
mosquite wrote:
>
> Artur przekazał mi, iż umieścił tutaj informację o mojej stronie
> co spotkało się z ogólnym oburzeniem jakoby strona łamała prawa
> autorskie.
Nie ogolnym, tylko 2 osoby zaprotestowaly.
> Przepisy kulinarne nie są chronione prawami autorskimi,
Nieprawda. Czas na odswiezenie wiadomosci na temat praw autorskich.
Przepisy kulinarne sa jak najbardziej chronione prawawami autorskimi. Te
z moich przepisow, ktore sa skopiowane na Twojej stronie, sa umieszczone
na niej bez mojego pozwolenia i bez podania zrodla. Miedzynarodowe prawo
pozwala autorom ubiegac sie o zawieszenie dzialalnosci stron
przekraczajacych prawa autorskie.
> Jeśli chodzi o Dietykon to fakt, [...]opisy ziół muszą pochodzić z tej strony z
uwagi na
> 100 procentowe podobieństwo tekstów, natomiast strona ta w żadnym
> miejscu nie zastrzegła sobie praw autorskich do zamieszczonych na niej
> tekstów.
Nieprawda. Znak zastrzegajacy prawa autorskie, powszechnie rozpoznawalny
(C) plus Dietykon 2001 znajduje sie na pierwszej i na kazdej ich
stronie, dokladnie w tym samym miejscu, gdzie znajduje sie Twoj znak
autorski, ktorym zastrzegasz sobie autorstwo Twojej strony - tym samym
zastrzegajac sobie autorstwo moich przepisow, ktore na tej stronie
podajesz jako swoje - czy naprawde tego nie rozumiesz?
> Z innej strony patrząc na ten problem, coż więcej potrzebnego
> poszukującemu informacji tego typu można by przekazać?
Chociazby to, kto naprawde wypracowal to doskonale danie czy ciasto, do
ktorego na kazdej stronie zastrzegasz sobie prawa autorskie.
nie można
> wymyślić koloru czemuś co od zawsze jest białe,
Mozna. Bialy kolor moze byc nazwany mlecznym.
dlatego też
> uważam, iż w danym opisie mógłbym już tylko "lać wodę" żeby
> nikt nie mógł mi powiedzieć, że dopuściłem się kradzieży.
????? prawo miedzynarodowe jest prawem obowiazujacym Ciebie tak samo,
jak innych. Jesli chcesz przepisywac informacje, musisz sie zglosic do
autora o pozwolenie i zamiescic zrodlo cytatu. "Lanie wody" to raczej
nie jest, raczej szacunek dla pracy tych, dzieki ktorym masz taka ladna
strone. To nie Ty spedziles godziny na przygotowywaniu, usprawnianiu i
doskonaleniu danej potrawy, a jednak chetnie sie pod nia podpisujesz.
Czy sadzisz, ze masz do tego prawo?
>
> Chciałbym jeszcze tylko ze swojej strony powiedzieć, iż Dietykon nie
> jest już aktualizowany od kilku lat, a ja nie chce aby ta skarbnica
> wiedzy, i tak włożona w niego praca poszła na marne, chce dalej
> rozwijać ten temat i nieść tym sposobem pomoc innym.
Bardzo to nobliwe z Twojej strony. Mozesz podac linki na swojej stronie
do ich strony, a nie przepisywac i zastrzegac swoim wlasnym znakiem.
> Serwis jest darmowy i darmowym pozostanie, jedyne korzyści jakie z
> niego czerpie to zadowolenie, a cel jaki sobie osiągnąłem to
> największa skarbnica przepisów kulinarnych, dietetycznych w jednym
> miejscu, z łatwym i bezpłatnym dostępem.
> Być może mi się to uda i wtedy poczuję, że zrobiłem coś fajnego
> i ważnego w życiu.
Absolutnie piekne zamiary. Strona tez jest bardzo ladna. Jak tylko
zaczniesz cytowac zrodla, to bedzie godna polecenia.
>
> Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, przepraszam urażone
> osoby
Zupelnie nie czuje sie urazona, raczej wytknelam problem praw
autorskich, zebys mial szanse to naprawic.
i zachęcam do odwiedzania serwisu, a także do przesyłania
> swoich materiałów, którymi chcielibyście wspomóc rozwój
> ksiazki-kucharskiej.pl
A te przepisy nadal nie beda mialy zrodel i autorow, jak dotychczas?
Magdalena Bassett
|