Data: 2012-03-08 23:22:27
Temat: Re: Nóż
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 09 Mar 2012 00:02:08 +0100, vcore napisał(a):
> W dniu 2012-03-08 20:16, Ikselka pisze:
>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/1125070
>
> A to znam, niegdyś miałem cały karton takich cudaków w piwnicy, ale już chyba
zutylizowane.
Te moje nie wygladają najładniej, ponieważ kiedyś wrzuciłam je z rozpędu do
zmywarki i te aluminiowe trzonki niestety ucierpiały. Ale nadal uwielbiam
te noże.
>
> Jeśli chodzi o alternatywę dla takich wielozadaniowych noży to polecam
> http://allegro.pl/victorinox-szwajcarski-noz-pikutek
-czerwony-i2174001908.html
>
> Kilka lat temu kupiłem takich sztuk pięć, używamy ich do dzisiaj. Co najlepsze w
życiu ich nie
> ostrzyłem a nadal można przeciąć nimi bez problemu świeży chleb, pokroić cienko
pomidora czy cebulę
>
> Wręczyłem też kilku osobom w ramach prezentów na różne okazje i każdy był
zachwycony, te noże
> potrafią spełnić w kuchni dosłownie każde zadanie, łącznie z obieraniem :-)
O, dzieki za link, dobry sprawdzony nóż to skarb. Kupię koniecznie.
Ja z kolei do obierania pomidorów, ogórków, papryki itp polecam to:
http://allegro.pl/obieraczka-obierak-do-warzyw-victo
rinox-7-6075-sui-i2179590752.html
Mam, używam, sprawdziłam.
Rewelacja.
Ząbkowane ostrze, ruchome, baaaardzo ostre, obiera cieniusieńko - można
obierać brzoskwinie, kiwi, pomidory i nawet paprykę. Obieranie ogórków
wymieniam tutaj szczególnie, ponieważ ząbkowane ostrze pozostawia na ogórku
ślady, takie mikroskopijnej głębokości brudki wzdłuż ogórka, które
praktycznie sa niewidoczne, a wspaniale zwiększają przyczepnosć ogórka
podczas trzymania w dłoni przy obieraniu i dalszej obróbce - rzecz warta
szczególnej uwagi.
--
XL
|