Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Noże ze stali damasceńskiej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Noże ze stali damasceńskiej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2012-03-17 15:11:43

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: "Alex D. B." <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "KRZYZAK" <k...@k...pl> napisał w wiadomości
news:izl2g6qoc5r0$.2v9kwwbzrhgg.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 14 Mar 2012 01:25:07 +0100, Alex D. B. napisał(a):
>
>> noze calkiem spoko, ale fabrycznie zle ostrzone. dopiero po jakies 20
>> ostrzeniach zaczelo to pracowac jak chce. dla ulatwienia dodam, ze ostrze
>> je
>> jak kose.
>
> Czyli nie mialy zlej krawedzi, tylko tobieniepasujaca.

tajest. lubie noze ostrzone baaardzo wąsko.

> Ja uzywam turnboxa lanskiego, do ktorego dorobilem sobie kat 15 stopni.
> Dla mnie super optymalny.

cos wiecej? bo nie znam zupelnie. uzywam zwyklej oselki.
>
>> eh - kto dzis umie klepac kose?
> Moj ojciec umie. Nawet 2 babki jeszcze sa.
>
i dobrze - ja tez z kosa umiem sie obejsc.


Alex.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2012-03-18 10:37:08

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: KRZYZAK <k...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 17 Mar 2012 16:11:43 +0100, Alex D. B. napisał(a):

> cos wiecej? bo nie znam zupelnie. uzywam zwyklej oselki.

http://www.military.pl/lansky-ostrzalka-gourmet-prof
essional-4-prety-_6896t.html
Bardzo wygodna do codziennego uzytku. Przy dobrze utrzymanym ostru noz goli
po 3-4 przeciagnieciach.
A w kuchni kroi cebule bez wywolywania lez:)


--
usenet jest dla mieczakow
#pregierz - najlepszy kanal wsrod mezczyzn
(irc.freenode.net)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2012-03-18 18:02:56

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: FilipJ <f...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-03-12 19:30, Jacek Osiecki pisze:

> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :)
W muzeum?
Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również),
No, może uda ci się odkupić z jakiejś prywatnej kolekcji ;)
Pozdrawia
FJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2012-03-18 18:17:22

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

FilipJ wrote:

> W dniu 2012-03-12 19:30, Jacek Osiecki pisze:
>
>> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :)
> W muzeum?
> Pomijam kwestię
>> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również),
> No, może uda ci się odkupić z jakiejś prywatnej kolekcji ;)

Może w Damaszku da się kupić, tylko tam chwilowo bombowa atmosfera.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2012-03-18 19:03:30

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 18 Mar 2012 19:17:22 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):

> Może w Damaszku da się kupić, tylko tam chwilowo bombowa atmosfera.

Na noże poszło.
--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2012-03-20 20:56:43

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: "kogutek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jacek Osiecki <j...@c...pl> napisał(a):

> Witam,
>
> Tak sobie pomyślałem że fajnie by było w końcu zrobić upgrade kuchennej
> nożowni do damascenów ;)
>
> Zacząłem więc poszukiwania od sprawdzenia czym właściwie jest/była stal
> damasceńska, by wiedzieć czego unikać i czego szukać - i najwiarygodniej
> brzmiące opisy czym jest a czym nie jest są w wikipedii:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasceńska
>
> "Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu
> (300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej twardości,
> okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na
> szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, doprowadziły do
> opracowania procesu technologicznego, prowadzącego do uzyskania stopu o
> bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej właściwościach."
>
> No dobra, czyli też wierzyłem w mit. Jako dodatkowy wspomagacz mamy hasło:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziwer
>
> I tam czytamy: "Dziwer (damast skuwany) - powstaje w wyniku wielokrotnego
> (skuwania) zgrzewania ze sobą miękkiego żelaza z twardą stalą o wysokiej
> zawartości węgla, bądź stali ze stalą gdzie różnica w zawartościach węgla
> musi być znaczna aby ów wzór stał się widoczny. Często mylnie określany
> stalą damasceńską, z którą nie ma nic wspólnego z tego powodu, iż stal
> damasceńska (nazywana damastem krystalicznym) powstaje już w procesie wytopu
> a nie skuwania."
>
> Super, czyli ewidentnie nie należy szukać noży kutych z X warstw bo nie
> będzie to stal damasceńska tylko coś co wygląda podobnie.
>
> I wspaniale, tylko teraz... jak znaleźć prawdziwe noże ze stali
> "damasceńskiej"? Gdzie bym nie trafił do sklepów online, to zawsze jest
> informacja że noże wykute zostały z xxx warstw stali węglowej, a najczęściej
> jest jeszcze załączona identyczna formułka o tym jakie to miecze damasceńskie
> były cudowne, plus poniższa formułka:
>
> "Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z
> powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się
> wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze
> sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej."
>
> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :) Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również), bardziej chodzi
> już o stwierdzenie czy w ogóle istnieją noże wykonane według tego procesu
> technologicznego o którym mowa w pierwszym linku...
>
> Pozdrawiam,
Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2012-03-20 22:10:39

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: vcore <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu wtorek, 20 marca 2012, 21:56:43 UTC+1 użytkownik kogutek napisał:
> Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?

Według mnie jeśli ktoś ma czas a tym bardziej chęci do dbania i pielęgnacji to nic
nie stoi na przeszkodzie aby kupić nóż ze stali węglowej czy damastu zawierającego
takową. Stal z dużą zawartością węgla odznacza się wysoką agresją cięcia oraz
zwiększoną twardością a co za tym idzie trzymaniem ostrości. Poza tym damast może być
wykonany ze stali nierdzewnych lub rdzewiejących bardzo trudno (mała zawartość
węgla). Poza tym nóż z węglówki już po kilku tygodniach intensywnego używania pokrywa
się warstwą patyny która zabezpiecza go przed rdzewieniem przy byle wilgoci

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2012-03-22 08:41:11

Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: "kogutek" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

vcore <f...@g...com> napisał(a):

> W dniu wtorek, 20 marca 2012, 21:56:43 UTC+1 u=BFytkownik kogutek napisa=B3=
> :
> > Po co Ci w kuchni rdzewiej=B1ce no=BFe?
>
> Wed=B3ug mnie je=B6li kto=B6 ma czas a tym bardziej ch=EAci do dbania i pie=
> l=EAgnacji to nic nie stoi na przeszkodzie aby kupi=E6 n=F3=BF ze stali w=
> =EAglowej czy damastu zawieraj=B1cego takow=B1. Stal z du=BF=B1 zawarto=B6c=
> i=B1 w=EAgla odznacza si=EA wysok=B1 agresj=B1 ci=EAcia oraz zwi=EAkszon=B1=
> twardo=B6ci=B1 a co za tym idzie trzymaniem ostro=B6ci. Poza tym damast mo=
> =BFe by=E6 wykonany ze stali nierdzewnych lub rdzewiej=B1cych bardzo trudno=
> (ma=B3a zawarto=B6=E6 w=EAgla). Poza tym n=F3=BF z w=EAgl=F3wki ju=BF po k=
> ilku tygodniach intensywnego u=BFywania pokrywa si=EA warstw=B1 patyny kt=
> =F3ra zabezpiecza go przed rdzewieniem przy byle wilgoci
Ty tak na poważnie czy tylko sobie pierdzielisz głupoty bo nie masz co robić?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Parowar - refleksje.
Tematu obieraczek finalizacja.
Dla Pan na tej grupie i osobiscie dla XL-elki
Trująca sol !
Garnki Thomas Cook and Pour by Rosenthal Group

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »