Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Noże ze stali damasceńskiej? Re: Noże ze stali damasceńskiej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Noże ze stali damasceńskiej?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "kogutek" <s...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Date: Tue, 20 Mar 2012 20:56:43 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <jkaqub$3fv$1@inews.gazeta.pl>
References: <s...@t...ceti.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1332277003 3583 172.20.26.235 (20 Mar 2012 20:56:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Mar 2012 20:56:43 +0000 (UTC)
X-User: sok_marchwiowy
X-Forwarded-For: 164.126.6.4
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343925
Ukryj nagłówki

Jacek Osiecki <j...@c...pl> napisał(a):

> Witam,
>
> Tak sobie pomyślałem że fajnie by było w końcu zrobić upgrade kuchennej
> nożowni do damascenów ;)
>
> Zacząłem więc poszukiwania od sprawdzenia czym właściwie jest/była stal
> damasceńska, by wiedzieć czego unikać i czego szukać - i najwiarygodniej
> brzmiące opisy czym jest a czym nie jest są w wikipedii:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasceńska
>
> "Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu
> (300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej twardości,
> okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na
> szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, doprowadziły do
> opracowania procesu technologicznego, prowadzącego do uzyskania stopu o
> bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej właściwościach."
>
> No dobra, czyli też wierzyłem w mit. Jako dodatkowy wspomagacz mamy hasło:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziwer
>
> I tam czytamy: "Dziwer (damast skuwany) - powstaje w wyniku wielokrotnego
> (skuwania) zgrzewania ze sobą miękkiego żelaza z twardą stalą o wysokiej
> zawartości węgla, bądź stali ze stalą gdzie różnica w zawartościach węgla
> musi być znaczna aby ów wzór stał się widoczny. Często mylnie określany
> stalą damasceńską, z którą nie ma nic wspólnego z tego powodu, iż stal
> damasceńska (nazywana damastem krystalicznym) powstaje już w procesie wytopu
> a nie skuwania."
>
> Super, czyli ewidentnie nie należy szukać noży kutych z X warstw bo nie
> będzie to stal damasceńska tylko coś co wygląda podobnie.
>
> I wspaniale, tylko teraz... jak znaleźć prawdziwe noże ze stali
> "damasceńskiej"? Gdzie bym nie trafił do sklepów online, to zawsze jest
> informacja że noże wykute zostały z xxx warstw stali węglowej, a najczęściej
> jest jeszcze załączona identyczna formułka o tym jakie to miecze damasceńskie
> były cudowne, plus poniższa formułka:
>
> "Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z
> powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się
> wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze
> sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej."
>
> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :) Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również), bardziej chodzi
> już o stwierdzenie czy w ogóle istnieją noże wykonane według tego procesu
> technologicznego o którym mowa w pierwszym linku...
>
> Pozdrawiam,
Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.03 vcore
22.03 kogutek
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6