Data: 2012-03-20 22:10:39
Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: vcore <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu wtorek, 20 marca 2012, 21:56:43 UTC+1 użytkownik kogutek napisał:
> Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?
Według mnie jeśli ktoś ma czas a tym bardziej chęci do dbania i pielęgnacji to nic
nie stoi na przeszkodzie aby kupić nóż ze stali węglowej czy damastu zawierającego
takową. Stal z dużą zawartością węgla odznacza się wysoką agresją cięcia oraz
zwiększoną twardością a co za tym idzie trzymaniem ostrości. Poza tym damast może być
wykonany ze stali nierdzewnych lub rdzewiejących bardzo trudno (mała zawartość
węgla). Poza tym nóż z węglówki już po kilku tygodniach intensywnego używania pokrywa
się warstwą patyny która zabezpiecza go przed rdzewieniem przy byle wilgoci
|