Data: 2012-03-20 20:56:43
Temat: Re: Noże ze stali damasceńskiej?
Od: "kogutek" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Osiecki <j...@c...pl> napisał(a):
> Witam,
>
> Tak sobie pomyślałem że fajnie by było w końcu zrobić upgrade kuchennej
> nożowni do damascenów ;)
>
> Zacząłem więc poszukiwania od sprawdzenia czym właściwie jest/była stal
> damasceńska, by wiedzieć czego unikać i czego szukać - i najwiarygodniej
> brzmiące opisy czym jest a czym nie jest są w wikipedii:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasceńska
>
> "Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu
> (300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej twardości,
> okazała się fałszywa. Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na
> szczegółowych badaniach mikrostruktury tej stali, doprowadziły do
> opracowania procesu technologicznego, prowadzącego do uzyskania stopu o
> bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej właściwościach."
>
> No dobra, czyli też wierzyłem w mit. Jako dodatkowy wspomagacz mamy hasło:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziwer
>
> I tam czytamy: "Dziwer (damast skuwany) - powstaje w wyniku wielokrotnego
> (skuwania) zgrzewania ze sobą miękkiego żelaza z twardą stalą o wysokiej
> zawartości węgla, bądź stali ze stalą gdzie różnica w zawartościach węgla
> musi być znaczna aby ów wzór stał się widoczny. Często mylnie określany
> stalą damasceńską, z którą nie ma nic wspólnego z tego powodu, iż stal
> damasceńska (nazywana damastem krystalicznym) powstaje już w procesie wytopu
> a nie skuwania."
>
> Super, czyli ewidentnie nie należy szukać noży kutych z X warstw bo nie
> będzie to stal damasceńska tylko coś co wygląda podobnie.
>
> I wspaniale, tylko teraz... jak znaleźć prawdziwe noże ze stali
> "damasceńskiej"? Gdzie bym nie trafił do sklepów online, to zawsze jest
> informacja że noże wykute zostały z xxx warstw stali węglowej, a najczęściej
> jest jeszcze załączona identyczna formułka o tym jakie to miecze damasceńskie
> były cudowne, plus poniższa formułka:
>
> "Chociaż sztuka kucia damasceńskich mieczy zaginęła (najprawdopodobniej z
> powodu wyczerpania złóż rudy), to obecnie podobne własciwości uzyskuje się
> wytwarzając damast skuwany ( dziwer ). W skrócie polega to na skuwaniu ze
> sobą dwóch (lub więcej) warstw stali wysoko i niskowęglowej."
>
> No dobra. Ktoś wie gdzie szukać "prawdziwych" damascenów? :) Pomijam kwestię
> ceny, pewnie jest kosmiczna (niektórych dziwerów również), bardziej chodzi
> już o stwierdzenie czy w ogóle istnieją noże wykonane według tego procesu
> technologicznego o którym mowa w pierwszym linku...
>
> Pozdrawiam,
Po co Ci w kuchni rdzewiejące noże?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|