Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia O słodzikach. Re: O słodzikach.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: O słodzikach.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!no
t-for-mail
From: Stan Zapalny <s...@n...am>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: O słodzikach.
Date: Wed, 25 Nov 2009 22:01:29 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 156
Message-ID: <hek627$7f5$1@mx1.internetia.pl>
References: <1uxfq14qbrsly.etgzie5p06ng$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 77-253-2-199.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1259182984 7653 77.253.2.199 (25 Nov 2009 21:03:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Nov 2009 21:03:04 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1uxfq14qbrsly.etgzie5p06ng$.dlg@40tude.net>
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 091125-1, 2009-11-25), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325474
Ukryj nagłówki

XL pisze:
> http://wolnemedia.net/?p=722
> " Substytut cukru zwany "słodką trucizną"
> Opublikowano: 09.04.2007 | Kategoria: Zdrowie | Drukuj Drukuj
>
> Czy syntetyczny substytut cukru, aspartam, jest zaaprobowaną przez rząd
> trucizną? Grupa działaczy ze Stanów Zjednoczonych głosi wspólnie z kilkoma
> lekarzami pogląd, że jest to neurotoksyna, która powoli zatruwa ludzi na
> całym świecie.
>
> W roku 1982 były dyrektor naczelny G.D. Searle (firma farmaceutyczna i
> producent aspartamu, znanego pod różnymi nazwami, m.in. "NutraSweet" -
> przypis tłumacza), Donald Rumsfeld, wykorzystał swoje polityczne wpływy do
> uzyskania ograniczonej aprobaty rządu na wprowadzenie na rynek sztucznego
> słodzika o nazwie aspartam. Od tamtego czasu zakres dopuszczenia tego
> syntetycznego słodzika uległ znacznemu poszerzeniu (...).
>
> W roku 1994 niekorzystne reakcje na aspartam stanowiły około 75 procent
> wszystkich skarg na niekorzystne reakcje zgłaszane do FDA (Food and Drug
> Administration - Urząd ds. Żywności i Leków).
>
> FDA opublikował listę 92 objawów zatrucia przez aspartam, wśród których
> znalazły się: astma, rak mózgu, niewydolność płciowa, podrażnienie,
> drgawki, problemy ze wzrokiem, tycie, chroniczne zmęczenie i zgony. Pomimo
> tych toksycznych dla konsumentów właściwości, liczba pokarmów, napojów i
> lekarstw zawierających aspartam co roku zwiększa się.
>
> Coraz więcej naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi popiera pogląd, że
> zatrucia przez aspartam mają wręcz charakter masowy i są przyczyną
> chronicznie złego stanu zdrowia, z kolei producenci aspartamu, jak na
> przykład J.W. Childs (filia firmy Monsanto, która w roku 1985 kupiła firmę
> G.D. Searles & Company - przypis tłumacza), czy tacy adwokaci przemysłu,
> jak Calorie Control Council (Rada ds. Kontroli Kaloryczności), a także
> rządowi inspektorzy FDA oraz niektórzy naukowcy i lekarze utrzymują, że
> aspartam jest bezpieczny, zaś jego najgorszą cechą jest tylko to, że nie ma
> wartości odżywczych. (...)
>
> Aspartam został wynaleziony wiosną 1965 roku przez chemika firmy Searle
> Jamesa Schattera w czasie prac nad nowym lekiem na raka. Kiedy stwierdzono,
> że ta substancja jest 180 razy słodsza od cukru (w stosunku wagowym),
> jesienią roku 1967 forma Searle rozpoczęła testy nieszkodliwości, od
> których zależało uzyskanie od FDA zezwolenia na stosowanie aspartamu jako
> dodatku do pokarmów. W ramach jednego z takich testów, dr Harold Weisman,
> biochemik z Uniwersytetu w Wisconsin, sprawdzał nieszkodliwość aspartamu na
> siedmiu małpich noworodkach. Spośród siedmiu małpek, którym podawano
> aspartam w mleku, jedna zmarła, zaś u pięciu pojawiły się objawy padaczki.
> Kolejne badania wykazały niezbicie, że aspartam jest niebezpieczny jako
> substytut cukru. Neurolog John Olney wykazał, że kwas asparaginowy powoduje
> guzy mózgu u myszy.
>
> Niezrażona zagrożeniami dla zdrowia ujawnionymi w czasie badań
> "nieszkodliwości" firma Searle wystąpiła w lutym 1973 roku do FDA o
> zezwolenie na wprowadzenie aspartamu na rynek.
>
> Do roku 1976 prowadzona przez firmę Searle kampania, której celem było
> uzyskanie dla aspartamu aprobaty FDA, wzbudzała znaczne kontrowersje. Ze
> względu na liczne protesty obrońców praw konsumentów, Jima Turnera i Johna
> Olneya, FDA zarządził dochodzenie w sprawie laboratoryjnych praktyk firmy
> Searle, które ustaliło, że są one skandaliczne i że w ich następstwie
> uzyskuje się niedokładne wyniki, a nawet dochodzi do manipulacji nimi.
> Ogłoszony w związku z tym raport FDA stał się przyczyną rozpoczęcia
> dochodzenia przez wielką ławę przysięgłych (ciało rozpatrujące zasadność
> oskarżenia przez właściwym procesem - przypis tłumacza) w sprawie
> zasadności oskarżenia o próbę oszukania FDA przez firmę Searle. Dochodzenie
> prowadził prawnik Ministerstwa Sprawiedliwości USA Samuel Skinner. Sześć
> miesięcy po skompletowaniu wielkiej ławy przysięgłych Skinner zrezygnował z
> pracy w Ministerstwie Sprawiedliwości i przyjął posadę w firmie prawniczej
> Sidley & Austin, która była prawnym przedstawicielem firmy Searle. Kiedy
> upłynął termin ograniczeń, dochodzenie prowadzone przez wielką ławę
> przysięgłych zostało umorzone.
>
> (...) 15 sierpnia 1981 roku aspartam został zaaprobowany do stosowania we
> wszystkich suchych produktach spożywczych.
>
> Ze względu na skłonność do nadmiernego pobudzania neuronów w mózgu aspartam
> jest sklasyfikowany razem z glutaminianem sodu jako "ekscytotoksyna".
>
> Aspartam jest w 50 procentach fenyloalaniną, w 40 procentach kwasem
> asparaginowym i w 10 procentach metanolem.
>
> Fenyloalanina jest aminokwasem wytwarzanym w organizmie. Jak utrzymują
> lekarze, syntetyczna fenyloalanina z aspartamu jest zdolna do przenikania
> przez barierę krew-mózg i powodowania ostrego niezrównoważenia chemizmu
> mózgu, w następstwie którego obniża się poziom serotoniny, co prowadzi do
> chorób o podłożu emocjonalnym.
>
> Kwas asparaginowy (również aminokwas) jest neuroprzekaźnikiem wytwarzanym w
> organizmie służącym do przekazu informacji z neuronu do neuronu. Spożywanie
> aspartamu prowadzi do nadmiaru syntetycznego kwasu asparaginowego, czego
> rezultatem może być uszkodzenie lub zniszczenie neuronów - w ich rezultacie
> nadmiernego pobudzenia - w związku z czym został zaliczony do
> ekscytotoksyn. U wielu ludzi spożywających aspartam występuje cały szereg
> zaburzeń neurologicznych, diagnozowanych zazwyczaj jako stwardnienie
> rozsiane, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroba Lou Gehriga
> (stwardnienie zanikowe boczne).
>
> Ludzie spożywający aspartam mogą cierpieć na zanik pamięci, niewydolność
> płciową, ślepotę, arytmię serca, migreny, utratę słuchu, ataki padaczki,
> podrażnienie i różne stopnie demencji.
>
> Metanol jest dobrze znaną neurotoksyną. Amerykańska Agencja Ochrony
> Środowiska (Environmental Protection Agency; w skrócie EPA) traktuje go
> jako tak zwaną "truciznę kumulatywną". Objawy zatrucia metanolem to bóle
> głowy, zawroty głowy, mdłości, zakłócenie procesu trawienia, osłabienie,
> szum w uszach, osłabienie wzroku prowadzące do ślepoty, zaniki pamięci,
> drętwienie, problemy natury behawioralnej i zapalenie nerwów.
>
> EPA podaje również, w jaki sposób "metanol zostaje utleniony do
> formaldehydu i kwasu mrówkowego, których metabolity są toksyczne".
>
> Formaldehyd, aktywny składnik płynu do balsamowania, jest rakotwórczy,
> zniekształca DNA i powoduje wady wrodzone.
>
> Innym produktem metabolizmu aspartamu jest diketopiperazyna (DKP), którą
> wiąże się z powstawaniem guzów mózgu i która - co zostało udowodnione -
> tworzy się samoistnie w napojach zawierających aspartam przechowywanych w
> temperaturach powyżej 30 stopni Celsjusza.
>
> Najbardziej podatne na neurologiczne choroby będące pochodną spożywania
> aspartamu są niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, ludzie w podeszłym
> wieku i cierpiący na schorzenia chroniczne, a ponadto, jak oświadczył dr
> Roberts, "aspartam niszczy diabetyków".
>
> Firma Monsanto uzyskała ostatnio aprobatę na wprowadzenie na rynek słodzika
> "Neotam", który jest prawie identyczny z aspartamem i zawiera dodatek w
> postaci 3-demitybutylu, który EPA uważa za jeden z "najbardziej
> niebezpiecznych związków chemicznych". Podaje się, że Neotam jest pod
> względem wagowym 13 000 razy słodszy od cukru.
>
> Podobno FDA nie wymaga, aby w produktach spożywczych podawano obecność
> Neotamu, ponieważ jego ilość jest tak niewielka, że nie mieści się w
> zasadach podawania składu na etykietach, albo może być zaliczony do
> składników określanych enigmatycznym terminem "naturalne dodatki smakowe".
>
> Autor: Don Harkins
> Tłumaczenie: Jerzy Florczykowski
> Źródło: "Nexus" nr 2/2005
>
>
> ZDROWE SŁODZIKI
> (gwiazdką oznaczono nieszkodliwe dla diabetyków):
>
> słód jęczmienny, odparowany sok z trzciny cukrowej, sok owocowy, syrop z
> ryżu, miód, korzeń lukrecji (w niewielkich ilościach), amasake, roślinna
> gliceryna, stewia*, ksylitol*, fruktooligosacharydy (FOS)*.
>
> SZKODLIWE SŁODZIKI
> (oznaczone gwiazdką można używać w niewielkich ilościach):
>
> aspartam (NutraSweet i inne nazwy handlowe), neotam, sucralose (Splenda),
> sacharyna, acesulfam-K (Sunette, Sweet & Safe), cyklaminiany, cukier
> rafinowany*, słodziki o dużej zawartości fruktozy*, sorbitol*.
>
> Źródło: www.holisticmed.com i "Nexus"."
>
prawie wykład w kuchni, czytał ktos do konca?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.11 XL
01.12 Marcin Labuda
15.12 maciej debski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6