Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: OKONIE!! Jak je zrobić ? PILNE dzisiaj na KOLACJĘ ;-)
Date: Mon, 25 Sep 2006 16:35:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ef8pki$qru$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ef8fiu$29h$1@inews.gazeta.pl> <ef8fv9$eig$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ef8h23$922$1@inews.gazeta.pl> <ef8jb2$ki$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ef8juv$meb$1@inews.gazeta.pl> <ef8lhp$ac9$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ef8m6a$3qa$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcg154.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1159195090 27518 83.6.222.154 (25 Sep 2006 14:38:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Sep 2006 14:38:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0639-0, 2006-09-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278884
Ukryj nagłówki
"Mizar" <mizar_nt@_usuń_wp.pl> wrote in message
news:ef8m6a$3qa$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Prawusek" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:ef8lhp$ac9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Mizar" <mizar_nt@_usuń_wp.pl> wrote in message
>> news:ef8juv$meb$1@inews.gazeta.pl...
>>>
>>>> Jak chcesz zabić smak świeżych... Zostaw ziółka na zakupy ze smarketu,
>>>> po
>>>> to byś nie czuł, co jesz i nie chorował ze starej żywności
>>>>
>>>
>>> Nie rozmumiemy się ;-(
>>> Chcę część rybek zrobić inaczej, i nie myslę o ziołach z rybą, tylko o
>>> rybie z ziołami (posmakiem, nutą)!!!!
>>
>> Ależ ja wiem co pisałeś, też uważasz mnie tylko za trolla?
>> Nuty są potrzebne głównie tam, gdzie świeżość nie jest dominantą, gdy coś
>> jest bardzo świeżego wystarcza tonika... Jest owszem przypadek - jesz
>> codziennie okonie - zeby się nie znudzily dodajesz nuty...
>> Ugotuj sobie zupę rybną - P. Dykiel pokazywała ostatnio jak to się robi.
>> wszystkie ogony, płetwy i głowy (bez skrzeli) gotujesz z warzywkami na
>> rosół rybny. Przecedzasz, dodajesz ziemniaki w kostkę, gdy prawie miękkie
>> koncentrat pomidorowy zasmażony na wyciągu z papryki mielonej, dodajesz
>> pomidory w kawałkach - wczesniej sparzone, aby skórka zeszła, to samo z
>> papryka w strąkach i wkładasz tuszki ryb - dzwonka czy jak ci pasuje -
>> gotujesz na wolnym ogniu, aby ryba się nie rozpadła - i na talerze...
>> Dobra śmietana będzie na rzeczy, zielona pietruszka...
>>
>
>
> o to chyba zrobię, bo mam w sumie 26 sztuk okoni (20-28cm)
Zazdroszczę, choć to dość oścista ryba.
|