Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: [OT] ratunku - dl i zaczyn drozdzowy
Date: Sat, 20 Apr 2002 21:29:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <a9s8jq$d1r$1@news.tpi.pl>
References: <a9s80q$8te$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1019323834 13371 217.97.24.161 (20 Apr 2002 17:30:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 20 Apr 2002 17:30:34 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: [OT] ratunku - dl i zaczyn drozdzowy
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104927
Ukryj nagłówki
Użytkownik Margolka Sularczyk <malgos@
spamowi.mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a9s80q$8te$...@n...tpi.pl...
> Mam pod reka przepis na bulle szwedzkie Adioli i za Chiny nie wiem, ile to
> dl mleka, a ile dl cukru. Ratunku!
>
> A ptanie 2 - ile czasu rosnie zaczyn drozdzowy? Skad ja bede wiedziec, ze
to
> JUZ?
>
> Pytanie 3 - czy drozdze moga sie zepsuc? Po czym to poznac?
>
> Czuje sie jak kompletny debiutant kulinarny, no ale kiedys trzeba bylo to
> oslawione bulle Adioli i buleczki Doruni.... Zwlaszcza, ze w domu ani
grama
> pieczywa i jesli mnie nie poratujecie to sczezne z glodu. O.
>
dl to 1/10 litra, kilograma...
rozczyn drożdżowy rośnie w ciepłym miejscu pod lnianą ściereczką, zrobiony z
ciepłego mleka lub wody, cukru, drożdży i pewnej częsci mąki około 20 minut,
połapiesz się, bo wyraźnie spuchnie
drożdże mogą sie zepsuć ze starości, robią się wtedy ciemniejsze, pękają i
pokrywają białawym nalotem. Świeże drożdże są jednolitej barwy, mają
intensywny, ale przyjemny zapach i sa takie plastelinowe, są miękkie w
dotyku, łatwo je rozetrzeć z cukrem
Pozdrawiam
Wkn
a bułki na pewno wyjdą
|