Data: 2002-04-20 20:12:07
Temat: Re: [OT] ratunku - dl i zaczyn drozdzowy
Od: "Adiola" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a9sc2t$a7r$1@news.tpi.pl...
> Mam ten przepis na bulle adioli i tam jak byk jest, że mleko ma być ciepłe
> do rozczynu.
cieple, bo wtedy szybciej rosnie....
> aha, studiuję dalej: 300 ml mleka, 20 dag cukru, tak miałaś? Pewnie tak.
> Kilo mąki? o rany, ale tego będzie dużo!
eeeejjjjj, to napewno nie moj przepis !!!!,
w moim stoi jak byk :
5 dag drozdzy
15 dag margaryny
3 dl mleka czyli 300 ml
2 dl cukru czyli 200 ml
10 dl maki czyli 1000 ml i wszystko odmierza sie szklaneczka setka, badz
miarka decylitrowa.
szczypta soli
Decylitra nie da sie przeflancowac na gramy, bo nic z tego nie wyjdzie!!!
Znaczy da sie, ale jak to odwazac....., ja tam wole na setki ;-))).
Hm, no nie wiem, ja mam własne
> przepisy, nieco się różnią, ale niech tam!
No to teraz juz sie pewnie niewiele roznia, co ??? ;-)))))
>
> Dalej wsyp sobie mąkę do michy ze szczyptą soli, weźmij drewnianą łychę,
> chlupnij wyrośniety rozczyn w mąkę i pomerdaj tą łychą. Jak łyżką trudno,
to
> zarób łapkami (dzieciaka do miski nie upuść, hihi), wtedy wlej masełko
> przestudzone trochę, żeby gorące nie było i zagniataj łapkami dość długo,
> pewnie będzie z 10 minut.
Jesli jest sie szczesliwym posiadaczem miksera, lub lepiej malaksera, to z
powodzeniem nalezy w/w uzyc, co by sie nie meczyc :-)))).
wtedy tylko rozczyn podrosniety lujnac do michy z maka, zakrecic mikserem
( tymi kreconymi odnozami), dolac roztopiony tluszcz i wyrobic lapami az
bedzie lsniace. Czasem maka jest bardziej sucha i chlonie wiecej mleka, wiec
na oko trzeba dochlupnac ciut wiecej mleka, albo jak sie za mocno do lapek
lepi, to podlac sobie lekko oliwa.
> Pod ścierę czystą i niech rośnie z godzinkę.
> Dalej pewnie wiesz
>
> ja bym nadziała cynamonem z masłem i cukrem, tylko bym pewnie kilka
> namokniętych rodzynek wsadziłą bno lubię i
> i to nadzienie z podziabanych orzechów włoskich cukru i masła jest pycha
reszte jak najbardziej potwierdzam :-)))))))
Pozdr.
Adiola
|