Data: 2008-11-23 16:01:33
Temat: Re: Obrnik koński..?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 23 Nov 2008 16:40:31 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:wtcgredp0g8k$.8meezevw7516.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 23 Nov 2008 15:18:00 +0100, Dirko napisał(a):
>>
>>> W wiadomości news:9b5qkls35k9i$.1p2ylkmoghzdc.dlg@40tude.net Ikselka
>>> <i...@g...pl> napisał(a):
>>>>
>>>> ... natomiast mam swoje, bardziej
>>>> wiarygodne źródła na miejscu, w tym sąsiada-rolnika i
>>>> męża-zootechnika.
>>>>
>>> Hejka. Widocznie za mało ich wykorzystujesz. ;-)
>>>>
>>>> Obornik to źródło głownie azotu.
>>>>
>>> Każdy zauważy, że obornik zawiera więcej potasu niż azotu.
> Zapamiętaj
>>> jednak, że pod względem zawartości składników pokarmowych obornik jest
>>> nawozem uniwersalnym. Uniwersalnym! :-)
>>>>
>>>> Inne składniki
>>>> są dodatkiem, tylko dodatkiem towarzyszącym, w tym próchnica
>>>>
>>> Próchnica? W oborniku? Oj, Ikselka, Ikselka Ty to chyba masz
> kompletny
>>> mętlik w głowie.
>>> Pozdrawiam zabawnie Ja...cki
>>
>> Próchnica ze słomy, powstaje w towarzystwie azotu, bo inaczej słoma trudno
>> się rozkłada i dlatego obornik nie może być zwietrzały :->
>> To był skrót myslowy, ale przynajmniej masz trochę radości. :-)
>
> Wszelkie włókna, ligninę i takie te rozkładają grzyby i bakterie...
Bez azotu nie dadzą rady.
Uparłeś się, więc proszę: http://www.wrp.pl/gazeta/49/str07.pdf
"W przeciętnie stosowanych
dawkach obornika wnosi się
w przeliczeniu na rok 7-8 ton,
a w przyorywanej słomie zbóż
kolejne 5 ton substancji organicznej.
Przyorywanie słomy
jest z reguły stosowane w gospodarstwach
bez inwentarza
lub produkujących gnojowicę.
Przyorana słoma i odpowiednie
nawożenie roślin
azotem w znacznym stopniu
zastępują stosowanie obornika
w zakresie wzbogacania
gleby w substancję organiczną.
Jest to tym bardziej
ważne, że od 20 lat zmniejsza
się w Polsce pogłowie bydła,
koni i owiec i tym samym
znacznie mniejsza jest ilość
obornika. Wzrasta w tym
samym okresie areał uprawy
rzepaku i zbóż, co daje możliwość
zastępowania obornika
przyorywaną słomą. Z przeprowadzonych
badań wynika,
że nadwyżka roczna produkcji
słomy w Polsce wynosi
około 8 milionów ton. Przyorana
słoma jest cennym źródłem
substancji organicznej
i składników pokarmowych
dla roślin. Poprawia strukturę
gleby, a szczególnie stosunki
powietrzno-wodne, co
jest ważne dla gleb lekkich i
ciężkich wytworzonych z glin
i iłów. W 5 tonach przyorywanej
słomy zbóż, wnosimy do
gleby około 35 kg magnezu,
30 kg wapnia i 15 kg siarki.
Rozkład słomy przez mikroorganizmy
glebowe wymaga
startowego wzbogacenia
gleby w azot w ilości 30-
40 kg N na hektar, wysianych
na przyorywaną słomę."
To o przyorywaniu samej słomy. Nawożąc NIEZWIETRZAŁYM obornikiem,
dostarczamy słomę w towarzystwie azotu.
|