Data: 2015-03-09 16:52:51
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-03-09 14:03, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .03.2015 o 12:11 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>> W dniu 2015-03-09 o 11:08, Trefniś pisze:
>>>
>>> Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
>>> Następnie dodaję powoli olej...
>>> Zaczyna robić się majonez :)
>>> Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
>>> :)
>>>
>>> Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje
>>> sytuację - choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego.
>>
>> No właśnie, ciekawa jestem, czego tak się przestraszyłeś. Majonez w
>> babce to nie taka ekstrawagancja, to w końcu tylko olej zmiksowany z
>> żółtkami z dodatkiem soku z cytryny. Pamiętam w starych przepisach
>> mojej mamy była tzw. "babka majonezowa", którą mama czasem robiła. A i
>> teraz można znaleźć, proszę: http://www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
>> Nie wiem, czemu akurat ten majonez ma być dodany, zamiast żółtek i
>> oleju osobno. Może po to, by oszczędzić sobie miksowania i uniknąć
>> ewentualnego "zwarzenia się" żółtek?
>
> Znam oczywiście ciasta na majonezie.
> "Przestraszyłem" to za dużo powiedziane, ale z zasady nie lubię
> sytuacji, kiedy coś w kuchni idzie inaczej, niż zwykle :)
I może właśnie to tłumaczy ludzką awersję do różnych fusion czy innych
nowości.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|