« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2015-11-03 13:05:55
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-) [OT]W dniu 2015-11-03 o 10:54, Stokrotka pisze:
> I słusznie że odpuścisz, bo ty z kolei nie rozumiesz, że ścisłe
> pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez jakiegoś jednego reformatora
> chemi
Czy to samo dotyczy ortografii "nażucanej" przez jakiegoś jednego
reformatora?
> dowodzi ograniczenia twojego umysłu, bo jest niewygodne takie ograniczenie,
> i nie możesz się wtedy normalnie dogadać.
Jakoś ci nie przeszkadzają ograniczenia twojego umysłu związanego z
ortografią, pomimo że są niewygodne i nie możesz się normalnie dogadać.
Powrotu do zdrowia życzę.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2015-11-03 13:18:22
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:n1a0ub$7io$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Pisałam ci byś nie poprawiał encyklopedi.
>>
>> Ale zaraz zaraz, z ktorego roku masz encyklopedie ?
>
> Mam 13 tomową z lat zdaje się 70.
> Tam jest lipoproteina jest tłuszczem.
No to jesteś na bieżąco :-)))
Jesteś pewna że napisali że JEST tłuszczem czy tylko napisali
że jest najczęstszą formą występowania tłuszczy we krwi?
Bo to jest diametralna różnica...
> W 6 tomowej, zdaje się lata 90 lipidy to tłuszczowce, a tłuszcze należą do
> lipiduw.
Poprawili się? :-) No to masz dylemat - które dzieło wybrać...
To wydane 45 lat temu czy to wydane 25 lat temu, bo jak
widzę aktualny dostęp do encyklopedii masz "zablokowany" :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2015-11-03 13:19:17
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:n1a0n8$783$1@usenet.news.interia.pl...
>> specjalnie dla Ciebie zaplanowali te dyskusję w sierpniu
>> https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cholester
ol&action=history
>>
>
> Dzięki, ale dostarczyciel internetu zablokował mi dostęp do wikipedi
> i googla.
Acha... to wiele tłumaczy :-)
> Zwala na spszęt, spszęt zwala na dostarczyciela internetu.
To może wybierz się na wycieczkę do szkoły, do biblioteki,
do kafejki internetowej i zweryfikuj swoje 45-letnie informacje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2015-11-03 13:33:40
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:n1a09g$69u$1@usenet.news.interia.pl...
>>> Biorę swoje wyniki badań krwi z NFZtu, i czytam:
>>> "Cholesterol...
>>> Cholesterol HDL...
>>> ..."
>>> Jak laboratorium pisze że są inne , to są inne,
>>> oba są holesterolami, i nie sa tym samym.
>>
>> Nie, nie chodzi mi ....o potoczne rozumienie
>> cholesterolu z karteczki z wynikami badania krwi...
>
> Wydaje mi się, ale o to raczej pytaj Miodka, że użycie nazwy cholesterol
> na dokumencie z laboratorium , czyli w wyniku badań z refundacji NFZ,
> to nie język potoczny.
Nie, nie mówiłem o języku potocznym na karteczce z badaniami krwi.
Mówiłem o potocznym rozumieniu tego co na tej karteczne napisane.
A na karteczce jest napisane bardzo ściśle i naukowo.
Tak samo naukowo jak na karteczce z badaniami jakości wody w kranie
pochodzącej z Zakładu Wodociągów miejskich.
Masz podaną zawartość azotu w wodzie pod postacią azotanów
i azotynów, co nie znaczy że istnieją w przyrodzie dwa różne azoty.
Tak samo istnienie HDL i LDL nie oznacza istnienia dwu cholersteroli.
Czy ten przykład przemawia Ci do wyobraźni?
>> Na tych wynikach nie ma błędu. Podawane są steżenia
>> w mg/litr cholesterolu zawartego w dwu różnych typach/grupach
>> lipoprotein. To tak jak byś analizowała zawartość azotu w dwu różnych
>> grupach jonów: azotanowym i azotynowym badając jakość wody.
>> Nie ma tu błędu. Co nie znaczy że azotan jest azotem ani że HDL
>> czy LDL to cholesterol. Nie wiem za bardzo czemu to takie trudne
>> dla Ciebie do zrozumienia - tyle już to wałkujemy, chyba odpuszczę.
>
> I słusznie że odpuścisz, bo ty z kolei nie rozumiesz,
Czy zechcesz przemyśleć sobie przyklad z azotem w wodzie?
Bo to ważne abyś zrozumiała co na wydruku z badań krwi piszą
o tym cholesterolu...
> że ścisłe pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez
> jakiegoś jednego reformatora chemi dowodzi ograniczenia
> twojego umysłu, bo jest niewygodne takie ograniczenie,
> i nie możesz się wtedy normalnie dogadać.
Wyobraź sobie, że nie mam zwykle problemów z dogadaniem się :-)
I nie jest prawdą że nazewnictwo o którym mówimy jest narzucone
przez jakiegoś reformatora... Skąd Ty bierzesz takie paranoiczne pomysły?
> Mogłeś napisać "pszyjmijmy w tej dyskusji klasyfikację za [ np średnią
> encyklopedią] że lipidy to tłuszczowce, tłuszcze są podzbiorem lipiduw,
> lipoproteiny są lipidami i proteinami, i w oczywisty sposub
> tłuszczowcami..."
> Ten model dyskusji pszyjęli wszyscy matematycy, jest dobry,
> tylko może na wstępie nudny,
> bo praktycznie każda książka, lub cykl wykładuw
> zaczyna się od podania definicji, zwykle właśnie zaczynąjąc od liczb
> naturalnyh.
Więc przyjmij do wiadomości, że cholesterol jest sterolem, należy
z innymi sterolami do większej grupy tłuszczowców, inaczej zwanych
lipidami. Trójglicerydy są natomiast przykładem tłuszczy, które
również należą do tej samej, większej grupy zwanej tłuszczowcami,
inaczej lipidami. A więc i trójglicerydy i cholesterol są lipidami.
Matematyku... :-)
>> Sposób zapakowania cholesterolu w lipoproteinach może się różnić i stąd
>> pogrupwanie na HDL i LDL - nie znaczy to wcale że są dwa cholestorole.
> NIE zgadzam się, strony www podają, że LDH - zły - to holesterol
> upakowany, to lipoproteina składająca się z proteiny i cząsteczek do niej
> doczepionyh.
> Tymi cząsteczkami mogą być tłuszcze i inne związki np. witamina D.
> Jeśli do tej proteiny doczepi się coś złego, albo nie doczepi się
> odpowiedni tłuszcz, to wtedy właśnie LDL staje się złym. Tak jest gdy LDL
> produkowany jest np. zbyt szybko np. pod wpływem stresu.
> To coś dobrego co jest doczepione do tej proteiny będącej nośnikiem,
> to HDL zwany dobrym holesterolem.
> Czyli HDL od LDL nie rużni się sposobem upakowania,
> bo HDL nie ma w sobie nośnika, on sam jest noszony.
Podaj adresy tych "stron www". Chętnie poczytam sobie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2015-11-03 17:28:41
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)Dnia 2015-11-03 11:02, obywatel Stokrotka uprzejmie donosi:
>
>> specjalnie dla Ciebie zaplanowali te dyskusję w sierpniu
>> https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cholester
ol&action=history
>>
>
> Dzięki, ale dostarczyciel internetu zablokował mi dostęp do wikipedi i
> googla.
> Zwala na spszęt, spszęt zwala na dostarczyciela internetu.
Jak żyć, pani premiero, jak żyć?
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2015-11-03 18:13:11
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-) [OT]
>> I słusznie że odpuścisz, bo ty z kolei nie rozumiesz, że ścisłe
>> pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez jakiegoś jednego reformatora
>> chemi
>
> Czy to samo dotyczy ortografii "nażucanej" przez jakiegoś jednego
> reformatora?
Nie pszemyślałam do końca, ale raczej tak.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2015-11-03 18:15:05
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-) [OT]"Stokrotka" <o...@g...pl> wrote in message
news:n1apvn$qnb$1@usenet.news.interia.pl...
>>> I słusznie że odpuścisz, bo ty z kolei nie rozumiesz, że ścisłe
>>> pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez jakiegoś jednego
>>> reformatora chemi
>>
>> Czy to samo dotyczy ortografii "nażucanej" przez jakiegoś jednego
>> reformatora?
>
> Nie pszemyślałam do końca, ale raczej tak.
To przemyśl jeszcze chwilkę... próbujesz reformować
pisownie, czyli to Ty jesteś tym "jakimś jednym reformatorem".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2015-11-03 18:15:06
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)
Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
news:n1a0ub$7io$1@usenet.news.interia.pl...
>
>>> Pisałam ci byś nie poprawiał encyklopedi.
>>
>> Ale zaraz zaraz, z ktorego roku masz encyklopedie ?
>
> Mam 13 tomową z lat zdaje się 70.
> Tam jest lipoproteina jest tłuszczem.
> W 6 tomowej, zdaje się lata 90 lipidy to tłuszczowce, a tłuszcze należą do
> lipiduw.
No to wszystko jasne...
@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2015-11-03 18:22:28
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)"samya" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:n1aq2r$oih$1@node1.news.atman.pl...
>
> Użytkownik "Stokrotka" <o...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:n1a0ub$7io$1@usenet.news.interia.pl...
>>
>>>> Pisałam ci byś nie poprawiał encyklopedi.
>>>
>>> Ale zaraz zaraz, z ktorego roku masz encyklopedie ?
>>
>> Mam 13 tomową z lat zdaje się 70.
>> Tam jest lipoproteina jest tłuszczem.
>>
>> W 6 tomowej, zdaje się lata 90 lipidy to tłuszczowce,
>> a tłuszcze należą do lipiduw.
>
> No to wszystko jasne...
A ja nie wierzę, że napisali że lipoproteina jest tłuszczem
w encyklopedii. Nawet jeśli to encyklopedia z lat 70-tych.
Myślę, że to Stokrotka używa stokrotkowo/xl-kowego
wnioskowania i jej takie wnioski z pały wychodzą...
Dla Stokrotki, widzisz, jak ktoś powie że jadł mięso wołowe
pod postacią pierogów z mięsem, to jej z tego "logicznie"
wynika że ktoś stwierdził, że pierogi to jest wołowina...
Jako matematykowi mylą się jej też pojęcia z teorii zbiorów.
Nie dostrzega różnicy pomiędzy zawieraniem się zbiorów
a równoważnością zbiorów...
No ale pewnie to ten wysoki poziom nauczania przedmiotów
ścisłych za czasów komunizmu, do którego tęsknił dziś
nasz znajomy grupowicz z pl.rec.kuchnia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2015-11-03 18:34:35
Temat: Re: Obyś miał wysoki cholesterol :-)
>>>> Biorę swoje wyniki badań krwi z NFZtu, i czytam:
>>>> "Cholesterol...
>>>> Cholesterol HDL...
>>>> ..."
>>>> Jak laboratorium pisze że są inne , to są inne,
>>>> oba są holesterolami, i nie sa tym samym.
>>>
>>> Nie, nie chodzi mi ....o potoczne rozumienie
>>> cholesterolu z karteczki z wynikami badania krwi...
>>
>> Wydaje mi się, ale o to raczej pytaj Miodka, że użycie nazwy cholesterol
>> na dokumencie z laboratorium , czyli w wyniku badań z refundacji NFZ,
>> to nie język potoczny.
>
> Nie, nie mówiłem o języku potocznym na karteczce z badaniami krwi.
Na kartecztce, sory- format maszynopisu, jest
"Cholesterol...
Cholesterol HDL...
..."
Więc ten dokument jest pisany językiem potocznym?
>> że ścisłe pszestszeganie nazewnictwa nażuconego pszez
>> jakiegoś jednego reformatora chemi dowodzi ograniczenia
>> twojego umysłu, bo jest niewygodne takie ograniczenie,
>> i nie możesz się wtedy normalnie dogadać.
>
> Wyobraź sobie, że nie mam zwykle problemów z dogadaniem się :-)
> I nie jest prawdą że nazewnictwo o którym mówimy jest narzucone
> przez jakiegoś reformatora... Skąd Ty bierzesz takie paranoiczne pomysły?
Bo podałam 2 prace (encyklopedia i tablice) gdzie pszyjęto inne, jednak
okazuje się powszednie nazewnictwo.
>> Mogłeś napisać "pszyjmijmy w tej dyskusji klasyfikację za [ np średnią
>> encyklopedią] że lipidy to tłuszczowce, tłuszcze są podzbiorem lipiduw,
>> lipoproteiny są lipidami i proteinami, i w oczywisty sposub
>> tłuszczowcami..."
>> Ten model dyskusji pszyjęli wszyscy matematycy, jest dobry,
>> tylko może na wstępie nudny,
>> bo praktycznie każda książka, lub cykl wykładuw
>> zaczyna się od podania definicji, zwykle właśnie zaczynąjąc od liczb
>> naturalnyh.
>
> Więc przyjmij do wiadomości, że cholesterol jest sterolem, należy
> z innymi sterolami do większej grupy tłuszczowców, inaczej zwanych
> lipidami. Trójglicerydy są natomiast przykładem tłuszczy, które
> również należą do tej samej, większej grupy zwanej tłuszczowcami,
> inaczej lipidami. A więc i trójglicerydy i cholesterol są lipidami.
> Matematyku... :-)
NIe pszyjmę do wiadomości , bo rozmawiam nie tylko z tobą, a powszedniejsze
jest inne rozumienie teminologi, a poza tym sformułowanie "pszyjmij do
wiadomości" śmierdzi po prostu twoją butą.
Mogę pszyjąć tylko i wyłącznie na użytek tej dyskusji.
>>> Sposób zapakowania cholesterolu w lipoproteinach może się różnić i stąd
>>> pogrupwanie na HDL i LDL - nie znaczy to wcale że są dwa cholestorole.
>> NIE zgadzam się, strony www podają, że LDH - zły - to holesterol
>> upakowany, to lipoproteina składająca się z proteiny i cząsteczek do
>> niej doczepionyh.
>> Tymi cząsteczkami mogą być tłuszcze i inne związki np. witamina D.
>> Jeśli do tej proteiny doczepi się coś złego, albo nie doczepi się
>> odpowiedni tłuszcz, to wtedy właśnie LDL staje się złym. Tak jest gdy LDL
>> produkowany jest np. zbyt szybko np. pod wpływem stresu.
>> To coś dobrego co jest doczepione do tej proteiny będącej nośnikiem,
>> to HDL zwany dobrym holesterolem.
>> Czyli HDL od LDL nie rużni się sposobem upakowania,
>> bo HDL nie ma w sobie nośnika, on sam jest noszony.
>
> Podaj adresy tych "stron www". Chętnie poczytam sobie :-)
Zdaje się np. tutaj
http://nowadebata.pl/2011/11/08/statyny-medyczna-pom
ylka/
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |