X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: Ocet ryżowy...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...com.pl>
Message-ID: <01bfc279$3f9194c0$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1161
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 22 May 2000 10:14:55 +0100
X-Trace: 22 May 2000 10:14:55 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 23
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nn
tp.gctr.net!enews.sgi.com!news-zh.switch.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-harald.ethz.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28332
Ukryj nagłówki
Jacek Wilczkowski <W...@n...com.pl> napisał(a) w artykule
<3...@n...com.pl>...
> Jak w temacie - gdzie kupić, z czym jeść i w ogóle czy warto zawracać
> sobie tematem głowę.
Warto. Jest to pyszna rzecz. Jadlam u znajomej Chinki rodem z Pekinu
pierozki, ktore ona nazywa montaż (wg niej taki jest ich eurpejski
odpowiednik jesli chodzi o nazwe, w kazdym razie po niemiecku). I te
pierozki przed konsumpcja macza sie w bolce z kapka tegoz octu. Dodaje
im to ostrzejszego i wyjatkowego smaku.
Znajoma wlewa ocet ryzowy do sloika, dorzuca b. duzo swiezego czosnku i po
tygodniu jest gotowy skladnik: do salatek i ww pierozkow. Taki ocet mozna
trzymac w lodowce, oznaka tego, ze jest juz gotowy jest zazielenienie sie
czosnku. Mowi, ze to b. praktyczne bo dzieki czosnkowi ocet jest
smaczniejszy, a czosnek nie pachnie czosnkiem, a smakuje jak nalezy.
Osobiscie mysle, ze nawet nasze pierozki z warzywami/miesem bylyby b.
smaczne z octem ryzowym.
Alex.
|