Data: 2000-10-12 12:21:32
Temat: Re: Odp: Co mozna upiec w ognisku?
Od: Mdana <m...@n...chrobot.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mozna zrobic tzw. pieczonki/pieczonke ale potrzebny jest do tego
garnek/kociolek o grubym dnie i scianach oraz cos aby go powiesic nad
ogniskiem. (Moze byc wersja taka: wbity na pal szef bedzie trzymal we
wlasnych raczkach).
Skladniki:
obrane ze skorek/oskrobane itd. i pokrojone w plastry: ziemniaki,
marchewka, buraczki, cebula, moze byc wloska kapusta i dla miesozernych
troche boczku/szynki.
To wszystko dobrze wymieszane i doparwione sola, pieprzem, zielem
angielskim i lisciem laurowym.
Powinno sie slicznie udusic i podpiec we "wlasnym sosie" - soku ktory
wycieknie z warzywek.
To samo mozna zrobic w domu, w solidnym garnku lub piekarniku - na
pokrojone warzywka trzeba polozyc 2-3 warstwy lisci kapusty wloskiej, aby
zbytnio nie uciekala para (oczywiscie pokrywka tez konieczna).
Mdana
|