Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: Czy slyszeliscie o zupie z pokrzywy?
Date: Wed, 14 Nov 2001 14:46:26 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 29
Message-ID: <9stsgf$qgs$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9stjv4$j53$1@news1.xs4all.nl> <9stmr3$gvn$1@news.onet.pl>
<3...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1005745487 27164 148.81.93.2 (14 Nov 2001 13:44:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Nov 2001 13:44:47 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:81464
Ukryj nagłówki
> Robiłam zupę z pokrzywy zupełnie tak samo, jak szczawiową (z jajkiem)
> i pokrzywy a'la szpinak. Można też wkroić do surówki. Pokrzywy
> trzeba potraktować wrzątkiem, żeby nie parzyły - brzmi absurdalnie ;-)
> Z typowych zielsk jeszcze mlecz, czyli mniszek lekarski, jest całkiem
> dobry do surówek ;-)
>
> Krycha
Podtwierdzam!!! Krysia ma calkowita racje :o)))
Zupe z mlodej pokrzywy zawsze robila moja babcia, tez bylo tak jak w
szczawiowej i tez pokrzywe babcia parzyla wrzatkiem. To niewyczerpalne
zrodlo witamin, a juz szczegolnie na wiosne :o)))
A surowka z mleczy tez jet dobra, tylko trzeba je chyba najpierw moczyc w
solonej wodzie, aby stracily gorycz.
W domu mam caly zestaw kolorowych kartek ronych zielsk z przepisami.
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
|