Data: 2000-04-16 05:21:30
Temat: Re: Odp: Proba woka - problemy
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marcin Soboń wrote:
> Cześć!
>
> Ja swojego woka używam już kilka lat. [...] Wrzucam je na mocno
> rozgrzany wok, a po chwili zmniejszam ogień i przykrywam wok na
> kilka[naście] minut. Może w efekcie to nie jest to samo, ale przynajmniej
> mieso nie przypomina kawałka opony.
Przedziwna metoda, ale jesli dla ciebie to dziala, czemu nie!
Musze tu troche dorzucic na temat tego wielominutowego smazenia miesa. Wolowina
nie powinna sie smazyc w woku wiecej, niz 3-4 minuty, wieprzowina moze 5.
Dluzej i wszystko bedzie jak podeszwa. Osiaga sie to smazenie w nastepujacy
sposob:
Kawalek wolowiny, najlepiej z krotkim wloknem, z tej czesci miesa, ktora u
czlowieka jest jakby pod pacha i w dol. Amerykanie nazywaja to flank steak lub
skirt steak
Wolowine pokroic w paski w poprzek wlokna na 5 cm dlugosci, pol cm szerokosci i
2-3 mm grubosci. Latwiej osiaga sie to przez 20-minutowe wsadzenie miesa do
zamrazalnika, po czym jest duzo latwiej kroic.
Na dwie osoby potrzeba 2 szklanki ugotowanego ryzu, 2 garsci warzywa, i 2
garsci miesa.
Mieso nalezy przelozyc do miski z marynata:
1 lyzka maki kartoflanej
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka octu ryzowego
1 lyzka startego imbiru
10 kropel oleju sezamowego
1 zabek czosnku
1 lyzeczka cukru
Zmiazdzyc czosnek i utrzec z cukrem, dodac reszte skladnikow, wymieszac.
Dodac mieso, wymieszac, przykryc plastikiem, zostawic na 2-4 godziny, ale nie
dluzej. Mieszac od czasu do czasu.
Przygotowac ryz, cieply polmisek, talerze, paleczki.
W woku rozgrzac 4 lyzki oleju prawie az zacznie dymic. Wrzucic na srodek polowe
miesa troche odcisnietego z marynaty. Szybko rozprowadzic lopatka cale mieso w
pojedyncza warstwe na najnizszej czesci woka, jak najblizej ognia, ciagle
mieszajac, nie pozwolic, zeby z miesa wyszly soki. Jak raz zaczna wychodzic
soki, to koniec, mieso bedzie jak podeszwa, zacznie sie gotowac we wlasnej
parze, itd., do wyrzucenia albo na jakis lewy stroganof. Natomiast prawidlowo
smazona wolowina pokryje sie warstwa brazowego sosu i wciagu 3 minut bedzie
gotowa. Jesli nie jestesmy pewni techniki szybkiego mieszania, mozna robic 1/3
miesa na raz, a nie pol. Im mniej miesa, tym wieksze szanse na szybkie
zesmazenie powierzchni kazdego kawalka, Goracy olej oczywiscie jest istotny,
najlepiej olej z orzeszkow ziemnych. Natychmiast podac na ryzu, z warzywami
robionymi na parze.
Magdalena
|