Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.p
l!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: rostbef soczysty
Date: Tue, 10 Jul 2001 05:01:24 GMT
Organization: Na Newsach wystepuje _wylacznie_prywatnie_!
Lines: 47
Message-ID: <3...@n...cyf-kr.edu.pl>
References: <9gfbe9$4fh$1@news.tpi.pl> <9ggb3q$ous$1@news.onet.pl>
Reply-To: l...@N...ZNOSZE.SPAMU.ii.uj.edu.pl
NNTP-Posting-Host: d-11-55.cyfronet.krakow.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 994740765 19366 149.156.1.192 (10 Jul 2001 04:52:45 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Jul 2001 04:52:45 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/16.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58120
Ukryj nagłówki
"JurekA" <j...@p...onet.pl> wrote:
>No wlasnie......jest to moja ulubiona potrawa i nigdy nie jestem z niej
>zadowolony:-(
>Robie wg. przepisu, nie mam go pod reka, ale wyglada to mniej wiecej tak:
>Mieso umyje, obsusze, wyczyszcze, troche przyprawie i hop! na bardzo goraca
>patelnie. Nie na dlugo, byle sie troche "opieklo" na zewnatrz. Potem wsadzam
>do mikrofali na max i po (w zaleznosci od wagi) ok 15min. jest gotowe. Mieso
>powinno byc rozowe, takie prawie pol krwiste. Niestety. Na zewnatrz jest ok,
>a wsrodku surowe. Aczkolwiek soczyste to ono jest (patrz topic). Jestem
>maniakalnym fanem wolowiny, tak ze i to mi nie straszne ale przeciez nie o
>to chodzi. Powinno wyjsc mieso rowno wypieczone i miekkie. Wtedy kroi sie to
>ostrym nozem na cienkie plastry i ....mniam, mniam...wiec co robie nie tak?
>Bardzo prosze mnie oswiecic.
>
Wiesz... Po pierwsze w mikrofali to raczcej mozna odgrzac mieso. Upiec to
sie raczej nie upiecze a conajwyzej ugotuje od srodka.
Natomiast mnie udawalo sie zrobic soczcyste miesko (ale niestety nie
zawsze) jedynie gdy dbalem o kilka spraw.
Po pierwsze miesko musi byc swierze, bo z mrozonego to nie ma prawa wyjsc.
Po drugie musi zostac bardzo dobrze podsmazone. Krotko ale bardzo mocno i
dokladnie. Chodzi o to aby nie scielo sie w srodku ale zeby zrobila sie
twarda i szczelna skorupa. Uwage zwrocic racze na wszystkie strony (tez te
krotsze).
Po trzecice to nalezy dodatkowo zadbac o to aby miesko pieklo sie albo
szczelnie oblepione ciastem albo aluminiowa folia.
Ja pieke zazwyczaj poledwice wolowa i wystarczy jej 45 minut. W srodku jest
krwista ale upieczona. Natomiast gdyby sie komus nie udalo to poledwice
mozna z powodzeniem nawet niedopieczona zjesc i tez bedzie dobra.
Pozdrawia.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
|