Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.theplanet.
net!news.theplanet.net!newspost.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Odp: spaghetti bolognese
Date: Thu, 19 Apr 2001 12:58:03 +0100
Organization: Home
Lines: 28
Message-ID: <3...@4...com>
References: <9bmh5t$is7$1@news.tpi.pl> <9bmhm3$l3a$1@leo.gazeta.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-113.hawaii.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news6.svr.pol.co.uk 987681902 27989 62.137.62.113 (19 Apr 2001 12:05:02 GMT)
NNTP-Posting-Date: 19 Apr 2001 12:05:02 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49945
Ukryj nagłówki
On Thu, 19 Apr 2001 13:18:07 +0200, "Leszek K. TALKO"
<t...@g...pl> wrote:
>> Witam!
>> Szukam dobrego przepisu na spaghetti po bolońsku, takie własnej roboty, a
>> nie z torebki.
>> Prosze o pomoc i z góry dziękuję.
>> MałaM
>
>Pokroic kilka zabkow czosnku, cebule, mala marchewke. Wrzucic na patelnie
>smazyc. Dorzucic miesa mielonego (ja biore 5 deko na osobe). Doprawic sola i
>pieprzem. Kiedy mieso bedzie juz obsmazone dorzucic pomidory. Najlepiej z
>puszki bo swieze przewaznie sa u nas za malo soczyste. Podlac troche
>czerwonym winem. Swietne efekty daje dorzucenie kilku suszonych pomidorow
>pokrojonych w kawalki. Teraz wystarczy tylko podoprawiac. Przyprawa Wloska
>Ducrosa, tymianek, bazylia, oregano etc.
>Podlac jeszcze troche winem i pod koniec wrzucic plasterek cytryny pokrojony
>w cwiartki a po rozlozeniu na talerze posypac utarta albo pokrojona
>drobniutko skorka z cytrmy (nieduzo, tak do smaku)
>
szkoda wina.... zamienialbym go na wieksza ilosc czosnku,
zgniecionego i dodanego, jak juz sie pod tym sosem zgasi...
Pamietaj o bardzo duzej ilosci parmezanu na cale danie. No i albo
czerwony stroj albo scierka na podgardlu! ;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
|