Data: 2001-04-19 11:58:03
Temat: Re: Odp: spaghetti bolognese
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 19 Apr 2001 13:18:07 +0200, "Leszek K. TALKO"
<t...@g...pl> wrote:
>> Witam!
>> Szukam dobrego przepisu na spaghetti po bolońsku, takie własnej roboty, a
>> nie z torebki.
>> Prosze o pomoc i z góry dziękuję.
>> MałaM
>
>Pokroic kilka zabkow czosnku, cebule, mala marchewke. Wrzucic na patelnie
>smazyc. Dorzucic miesa mielonego (ja biore 5 deko na osobe). Doprawic sola i
>pieprzem. Kiedy mieso bedzie juz obsmazone dorzucic pomidory. Najlepiej z
>puszki bo swieze przewaznie sa u nas za malo soczyste. Podlac troche
>czerwonym winem. Swietne efekty daje dorzucenie kilku suszonych pomidorow
>pokrojonych w kawalki. Teraz wystarczy tylko podoprawiac. Przyprawa Wloska
>Ducrosa, tymianek, bazylia, oregano etc.
>Podlac jeszcze troche winem i pod koniec wrzucic plasterek cytryny pokrojony
>w cwiartki a po rozlozeniu na talerze posypac utarta albo pokrojona
>drobniutko skorka z cytrmy (nieduzo, tak do smaku)
>
szkoda wina.... zamienialbym go na wieksza ilosc czosnku,
zgniecionego i dodanego, jak juz sie pod tym sosem zgasi...
Pamietaj o bardzo duzej ilosci parmezanu na cale danie. No i albo
czerwony stroj albo scierka na podgardlu! ;))
Krysia
K.T. - starannie opakowana
|