Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.memax.krakow.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!new
s.tpnet.pl!not-for-mail
From: a...@f...onet.pl (KrzychG)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ogórasy
Message-ID: <3...@n...tpnet.pl>
References: <3...@p...onet.pl> <3973287e$1@news.astercity.net>
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.11/32.235
Lines: 39
Date: Thu, 10 Aug 2000 06:25:16 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.159.1
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 965888716 195.117.159.1 (Thu, 10 Aug 2000 08:25:16 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Aug 2000 08:25:16 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:32293
Ukryj nagłówki
Pisarz "Zolza" <z...@a...net> skrobnal do grupy:
>Swoja droga - czy ktos ma i podzieli sie domowym sposobem na robienie
>ogorkow kiszonych w sloikach? Bym se zrobila pare sloiczkow na zime :-)
>Magda
>
Witam
Dopiero odkrylem grupe kuchnia i juz widze, ze tyle smakowitosci mnie
ominelo.
A oto przepis na ogorki kiszone:
1. koper suchy,
2. czosnek - 1 lub 2 zabki na sloik (na wierzch i na spod),
3. liscie wisni, winogron lub czarnej porzeczki,
4. korzen chrzanu,
5. plaska lyzka soli na 1 litr wody,
6. ostra papryka - "paznokiec" na sloik.
Do sloika na spod klasc wszystkie skladniki, potem ogorki, a na
wierzch ponownie wszystkie pozostale skladniki.
Zalewac wrzaca osolona woda i zakrecac sloiki bez studzenia (woda ma
przykrywac ogorki).
Do piwnicy wstawiac juz lekko pozolkle (po 3 dniach).
Przez dlugi czas objadalismy ciotke z tych ogorkow - pyszne.
Potem przez dwa, trzy sezony robilismy swoje - tez pychota.
W kolejnym sezonie trafilismy chyba na przenawozone ogorki i przy
wyciaganiu ze sloikow stwierdzilismy ze smutkiem i zloscia, ze sa
miekkie i smierdzace. Niemal cala partia poszla do kosza.
Od tego czasu (chyba z 10 lat) nie robilismy ich wiecej - az do teraz.
Zakisilismy ok. 20 kg (+ 10 kg korniszony + 10 kg na salatki - zona
kupowala na gieldzie i tak sie jej jakos wydawalo ciagle malo!!!!).
Juz sie nie moge doczekac.
Pozdrawiam
Krzysztof
mailto: k...@p...onet.pl
|