Data: 2000-08-10 06:25:16
Temat: Re: Ogórasy
Od: a...@f...onet.pl (KrzychG)
Pokaż wszystkie nagłówki
Pisarz "Zolza" <z...@a...net> skrobnal do grupy:
>Swoja droga - czy ktos ma i podzieli sie domowym sposobem na robienie
>ogorkow kiszonych w sloikach? Bym se zrobila pare sloiczkow na zime :-)
>Magda
>
Witam
Dopiero odkrylem grupe kuchnia i juz widze, ze tyle smakowitosci mnie
ominelo.
A oto przepis na ogorki kiszone:
1. koper suchy,
2. czosnek - 1 lub 2 zabki na sloik (na wierzch i na spod),
3. liscie wisni, winogron lub czarnej porzeczki,
4. korzen chrzanu,
5. plaska lyzka soli na 1 litr wody,
6. ostra papryka - "paznokiec" na sloik.
Do sloika na spod klasc wszystkie skladniki, potem ogorki, a na
wierzch ponownie wszystkie pozostale skladniki.
Zalewac wrzaca osolona woda i zakrecac sloiki bez studzenia (woda ma
przykrywac ogorki).
Do piwnicy wstawiac juz lekko pozolkle (po 3 dniach).
Przez dlugi czas objadalismy ciotke z tych ogorkow - pyszne.
Potem przez dwa, trzy sezony robilismy swoje - tez pychota.
W kolejnym sezonie trafilismy chyba na przenawozone ogorki i przy
wyciaganiu ze sloikow stwierdzilismy ze smutkiem i zloscia, ze sa
miekkie i smierdzace. Niemal cala partia poszla do kosza.
Od tego czasu (chyba z 10 lat) nie robilismy ich wiecej - az do teraz.
Zakisilismy ok. 20 kg (+ 10 kg korniszony + 10 kg na salatki - zona
kupowala na gieldzie i tak sie jej jakos wydawalo ciagle malo!!!!).
Juz sie nie moge doczekac.
Pozdrawiam
Krzysztof
mailto: k...@p...onet.pl
|