Data: 2006-09-28 11:36:17
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
Od: "Prawusek" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"rAzor" <o...@...zeby.pl> wrote in message
news:efgbam$g1g$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>> Czy ktos z grupowiczow moglby mi w naukowy sposob wyjasnic domniemany
>> konflikt witaminowy przy mieszaniu ogorkow z pomidorami?
>> Dzieki
>> MB
>
> NO i nie jest tak źle, pierwszy link, po podpowiedzi p. altF4:
> "Enzym askorbinaza zawarta w ogórkach rozkłada kwas askorbinowy z
> pomidorów (czyli wit. C) nalezy wiec go dodawac na sam koniec do salatki
> przed spozyciem ale jest jeden trick kulinarny. *Przeciwdziala temu natka
> pietruszki* "
> --
> rAzor
> ----------------------------------------------------
------------
> Z lewicą się nie dyskutuje.
> Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
Ale pół godziny po zjedzeniu sałatki. A ja się nie przejmuję.
Osłabić ten enzym, prawie całkowicie, można - stosując zakwaszenie sałatki
octem zmiksowanym z olejem.
|