« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-26 15:50:09
Temat: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminamiCzy ktos z grupowiczow moglby mi w naukowy sposob wyjasnic domniemany
konflikt witaminowy przy mieszaniu ogorkow z pomidorami?
Dzieki
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-26 16:06:32
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12hij1mq871lve2@corp.supernews.com...
> Czy ktos z grupowiczow moglby mi w naukowy sposob wyjasnic domniemany
> konflikt witaminowy przy mieszaniu ogorkow z pomidorami?
Ba, do tego to potrzeby jest czrny kot, rozstajne drogi i miotla...
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-26 16:27:20
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminamieM eL wrote:
> "Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
> news:12hij1mq871lve2@corp.supernews.com...
>
>
>>Czy ktos z grupowiczow moglby mi w naukowy sposob wyjasnic domniemany
>>konflikt witaminowy przy mieszaniu ogorkow z pomidorami?
>
>
> Ba, do tego to potrzeby jest czrny kot, rozstajne drogi i miotla...
>
Z pewnoscia, tylko gdzie ja tego kota znajde, u nas w okolicy same szare
lub w ciapki...
Sama sobie odpowiem, bo jednak znalazlam. Ogorki zawieraja askorbinoze,
enzym utleniajacy witamine C. Czy jeszcze inne witaminy tez niszcza, czy
na tym sie konczy?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-26 17:01:39
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12hil7cod3t3300@corp.supernews.com...
> Sama sobie odpowiem, bo jednak znalazlam. Ogorki zawieraja askorbinoze,
> enzym utleniajacy witamine C. Czy jeszcze inne witaminy tez niszcza, czy
> na tym sie konczy?
Wlasna witamine C tyz niszcza..? Ta "askorbinoza" (googiel trafia 3 -
slownie trzy - razy w slowo askorbinoza po polsku...) dziala jakos magicznie
na witamine C w pomidorach tylko? (pomidory maja 2-3 razy wiecej witaminy C
niz ogorki, ale zawsze...) Pogoglowalem w zrodlach angielskich i ani slowa o
zadnym enzymie.
Poszukaj w Googlach|Grupy dyskusyjne dyskusji na ten temat tutaj w roku
2004 - bylo tego wiecej - chyba nic sie w nauce od tamtych czasow nie
zmienilo :-)
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-26 19:51:49
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
Magdalena Bassett napisała:
> [...]
> Sama sobie odpowiem, bo jednak znalazlam. Ogorki zawieraja askorbinoze,
> enzym utleniajacy witamine C. Czy jeszcze inne witaminy tez niszcza, czy
> na tym sie konczy?
Pewnie też doczytałaś się, że dotyczy to świeżych ogórków.
Natomiast kiszone czy konserwowe, nie mają już tego negatywnego
oddziaływania na pomidory.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-26 19:57:32
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami
"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1159300309.548023.190800@m73g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Magdalena Bassett napisała:
> [...]
> Sama sobie odpowiem, bo jednak znalazlam. Ogorki zawieraja askorbinoze,
> enzym utleniajacy witamine C. Czy jeszcze inne witaminy tez niszcza, czy
> na tym sie konczy?
Pewnie też doczytałaś się, że dotyczy to świeżych ogórków.
Natomiast kiszone czy konserwowe, nie mają już tego negatywnego
oddziaływania na pomidory.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
Witam!
Już pisałem na ten temat - nie ma się co rozczulać nad witaminą C, dlatego,
że wystarczy zjeść kawałek papryki, łyżeczkę siekanej pietruszki po
zjedzeniu takiej sałatki ogórkowo-pomidorowej. Dobrze, że większość witamin
wydala się z siuśkami, gdyż przy tak bogatym w witaminy jedzeniu ludzie
chorowaliby z nadmiaru witamin, a nie niedoboru.
Pozdrawiam!
Panslavista
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-26 20:23:14
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminamieM eL wrote:
> Wlasna witamine C tyz niszcza..? Ta "askorbinoza" (googiel trafia 3 -
> slownie trzy - razy w slowo askorbinoza po polsku...)
no i co z tego? czy to jest dowodem czegokolwiek? i trafien jest cztery,
a nie trzy :)
>dziala jakos magicznie
magicznie? chemia to nie magia. Enzym utlenia vitamine - gdzie tu magia?
Pogoglowalem w zrodlach angielskich i ani slowa o
> zadnym enzymie.
Niewatpliwie musi to oznaczac, ze skoro Ty nic nie znalazles, to nic nie
ma...
poszukaj pod ascorbinase - w kilku jezykach mozesz sie doczytac, ze
ascorbinase, an enzyme found in carrot juice, lettuce, cucumbers
oxidizes ascorbic acid (vit. C)itd. nawet po chinsku jest strona z ta
informacja.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-26 20:29:57
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminamiMagdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):
> > Wlasna witamine C tyz niszcza..? Ta "askorbinoza" (googiel trafia 3 -
> > slownie trzy - razy w slowo askorbinoza po polsku...)
> poszukaj pod ascorbinase - w kilku jezykach mozesz sie doczytac, ze
> ascorbinase, an enzyme found in carrot juice, lettuce, cucumbers
> oxidizes ascorbic acid (vit. C)itd. nawet po chinsku jest strona z ta
> informacja.
Właśnie chciałam się delikatnie wtrącić, że w szkole mnie uczono /dawno,
cholerka/, że enzymy mają końcówkę "-aza". Ale się sprostowało.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-26 21:01:04
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminami"Magdalena Bassett" <i...@b...com> wrote in message
news:12hj31m60618s7f@corp.supernews.com...> eM eL wrote:
> poszukaj pod ascorbinase - w kilku jezykach mozesz sie doczytac, ze
> ascorbinase, an enzyme found in carrot juice, lettuce, cucumbers oxidizes
> ascorbic acid (vit. C)itd. nawet po chinsku jest strona z ta informacja.
Gdyby istotnie ogorek byl zabojczy dla witaminy C w pomidorach, to strony
dietetyczne w USA bylyby pelne tej informacji, a
tak nie jest.
Podczas ostatniej dyskusji na ten temat tutaj (w 2004 roku) az zapytalem i
lekarza dietetyka i chemika i paru biologow, a ci zgodnie stwierdzili, ze
proces utleniania i promieniowanie UV zabija wiecej witamy C - i to
szybciej - niz jakis enzym, ktory - nota bene - ponoc wystepuje bardzo
czesto w warzywach zawierajacych witamine C a nie wylacznie w ogorkach.
Moze w pomidorkach tyz, eh? Poza tym enzym ten rozklada kwas
askorbinowy (na forme przyswajalna przez organizm, zreszta) tylko w
obecnosci jonow czegos tam (zelaza? cynku? miedzi? moze ktos wie...)
rozpuszczonych w wodzie.
Wydaje mi sie ze to "old wive's tale" niz jaks prawda oparta na nauce. Ktos
kiedys usluszal ze ogorek zawiera "askorbinoze" i ze "askorbinoza" zabija
witamine C i polaczyl to w legende, ze ogorek i pomidor mieszac sie nie
powinen.
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-09-27 02:50:09
Temat: Re: Ogorki i pomidory - co z tymi witaminamiFakt jest faktem. Jedna łyżeczka soku z surowych ogórków niszczy
witaminę C w kilku litrach soku pomidorowego.
Ale praktycznie znaczenia dietetycznego to nie ma.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |